Kultúra

2014.03.14. 13:25

A magyar néptánc világhírű

Veszprém- Alapvetőnek tartom a Kárpát-medencében lévő jelenlétet, a fesztiválokon való részvételt. Utazó társulat vagyunk, mondta Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Együttes művészeti vezetője.

Balla Emőke

- A Csárdás - A kelet tangója című előadással érkeztek a Petőfi Színházba.

- Másodszor vagy harmadszor jövünk Veszprémbe, itt is nagy sikert arat a produkció. 2000-ben az Egyesült Államokba utazott a darab, amerikai megrendelésre készült. Az volt a kérése a new york-i irodának, legyen benne a magyar táncokra jellemző üveges tánc, botoló, csárdások, különböző nemzetiségi anyag, cigány anyag, válogatás a kárpát medence nemzetiségeinek táncaiból. Az emberek szeretik, ha az előadásnak van egy sztorija: itt egy szerelmi történet a központi motívum. Van egy csábító, aki elszökteti a lányt, de utána a fiúk megvívnak egymással. Láthatunk méhkeréki tapsost, kalotaszegi lakodalmast, a menyegzőben egymásra találnak a fiatalok. Csárdás - a Kelet tangója az előadás címe, de ez csak egy marketing fogás, mert külföldön szeretnék látni a magyar tangót. Valójában hamis tétel, hogy a csárdás olyan, mint a tangó. Dinamikus, sokszínű, szuggesztív, tánc, de nem olyan, mint a tangó.

- Az Egyesült Államokban hogyan fogadták az előadást?

- Nagyon sok magyar és külföldi néző látta, eltelt pár év a bemutató óta és még mindig a repertoáron van. Az Egyesült Államokban tudták, mit kérnek. A 60-as években a Magyar Állami Népi Együttes utazott sokat az Egyesült Államokba, én a Budapest Táncegyüttes vezetője voltam, együttesünkkel mi is eljutottunk az Egyesült Államokba, Japánba. Most a Honvéd Együttes művészeti vezetője vagyok, munkánkhoz hozzátartoznak a turnék is, de nem ez a legfontosabb része. Szerencsés, ha négy-öt évente ki tud mozdulni az együttes, hírt adunk a világban magunkról. Szép turnékon vettünk részt, de van olyan év, amikor az itthoni munka fontosabbá válik, mint az utazás. Alapvetőnek tartom a Kárpát-medencében lévő jelenlétet, a fesztiválokon való részvételt. Utazó társulat vagyunk, nincs önálló színházunk, termünk, ezért kellenek ezek a bázisok, mint Eger, Debrecen, Győr, Szekszárd, Pécs vagy Veszprém.

- Budapesten van állandó székhelyük, próbatermük.

- A Kerepesi úton van a székhelyünk, három próbateremmel, anélkül nem lehet társulatot vezetni. De színházról beszélek, az nincs, nagyon drága lenne, ez ma még nem adatik meg a Honvéd Együttesnek. Jelen vagyunk a Stefánia Palotában, a Nemzeti Táncszínházban, a Művészetek Palotájában, játszunk majd az Erkel Színházban, következő bemutatónk a Thália Színházban lesz. A budapesti színházakat már elfoglaltuk.

- Veszprémben is szívesen látott vendégek.

- Nagyon jó barátságban vagyok a direktor úrral, Oberfrank Pállal. A Magyar Művészeti Akadémián kollégák vagyunk, állandó a kapcsolat közöttünk, segítjük egymást. Tavaly meghívtam őt a Benyovszky című táncjáték címszerepére, Kassán, a kulturális fővárosban adtunk elő. Várom őt nyáron a Dózsa produkcióba is, Bakócz Tamás szerepére. Augusztus 22-én a Margitszigeten lesz az előadás, a bemutató novemberben az Erkel Színházban.

A Honvéd Együttes elismert szakmai műhely, mondta Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető (Fotó: Penovác Károly)

 

- A Dózsa című tánckrónika az ötszázadik évforduló miatt aktuális.

- Kértem a kulturális kormányzat segítségét, hogy Székely Dózsa Györgyöt vigyük el Erdélybe, Nagyváradra, Kolozsvárra, Sepsiszentgyörgyre, akár még Temesvárra is. Ez a helyszín különösen izgat engem, hogy az esemény után ötszáz évvel egy történelmi táncjátékot mutassunk be Temesváron. Novák Péter a főszereplő, a Honvéd Együttes kiegészül erdélyi táncosokkal.

- Tervezik, hogy a Dózsát Veszprémben is előadják.

- Még nem tudom, hogy a veszprémi fesztivál időpontjában vagy augusztusban mutatjuk-e be. A direktor támogatja, reméljük, hogy az időpontokat is tudjuk majd egyeztetni. Örülnénk, ha a szabadtéri programon egy tíz, tizennégy méteres színpadon adhatnánk elő.

- Oberfrank Pál fontosnak tartja, hogy a különböző műfajok, így a néptánc, népzenei is megjelenjenek a színházban.

- Itt, Veszprémben van egy pezsgő élet, köztünk pedig egy kulturális kapcsolat. Az országban vannak bázisok- Eger, Pécs, Veszprém - , ahol a néptánc, népzene is megjelenik. Mi, a Honvéd Együttessel bármikor szívesen jövünk, szeretettel hozzuk a bemutatókat. Az együttes nyitott arra, hogy menjünk, vannak táncszínházi produkcióink. Húsz, huszonöt előadás van a repertoáron, ebből lehet választani, ezek gyerekdarabok, történelmi darabok.

- Zsűritagként részt vesz a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőben.

- Tavaly már lefutott egy sorozat a Duna Televízióban, most jön a második. Ennek kapcsán készítjük az új bemutatót, a Napszédítő Páva variációkat. Bemutatjuk mindazt a szépséget, amit népművészetünk hordoz, viselet- és tánckultúrában, fiatal táncosok koreografálnak. A darabot a március 24-én mutatjuk be a Thália Színházban, májusban a Művészetek Palotájában adjuk elő.

- A Fölszállott a páva című műsornak nagy sikere volt.

- Annak idején a műsor ötletgazdája sem gondolt ekkora sikerre, hogy az első évad után újat kell indítani. A műsor fontos megjelenés a táncművészetnek, zeneművészetnek, népzenei kultúrának, a televízió lehetőséget ad a fiataloknak, műhelyeknek a bemutatkozásra. Az országban nagyon sok táncegyüttes van, sok gyerek táncol az iskolában, el lehet jutni az országos ismertségig.

- Jó jövőkép,, hogy a fiatalokat érdekli a néptánc.

- A Honvéd Együttes az ország legnagyobb együttese, előképzettség kell ahhoz, hogy valaki táncoljon. A táncosok naponta öt órát gyakorolnak, évi 120-160 műsort teljesítenek, határon kívül és belül. Ez egy hivatásos munka, zenekarral, népzenészekkel. A Honvéd Együttes elismert szakmai műhely, a táncosok budapesti együttesekben dolgoznak, tanítanak.

- Van utánpótlás?

- Vannak önművelő fiatalok, akik tánccal akarnak foglalkozni, ők amatőr együttesekbe tömörülnek, ott is komoly szakmai munka folyik. A magyar néptánc világhírű. A magyar népzene keresett cikk Európában és az egész világon és reméljük, ez így is lesz a jövőben.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!