Újra divatba hoznák Jókait

2020.02.19. 07:00

A magyar szépprózát és Jókait ünneplik Balatonfüreden

Jókai Mór születésnapja alkalmából a magyar széppróza napját ünneplik Balatonfüreden, a Vaszary Galériában február 17. és 20. között.

Kovács Erika

Balázs Géza, az ország egyik legismertebb nyelvésze A szó mágiája címmel tartott előadást

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Magyar Írószövetség kezdeményezte, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapjának apropóján minden évben ezen a napon rendezzék meg az egész Kárpát-medencében a magyar széppróza napját, illetve az ehhez kötődő rendezvénysorozatot.

A program Balatonfüreden polihisztor-találkozóval kezdődött a Vaszary Galériában hétfőn. Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy című irodalmi folyóirat főszerkesztője köszöntőjében elmondta: lapjuk négy éve indította el Polihisztor című előadás-sorozatát, amelynek fő témája a művészet és a tudomány, illetve a humán és a reál tudományok közötti párhuzam. Felidézte, a korábbi előadók között volt genetikus, filozófus, fizikus, régész, és mindannyian jelezték, hogy a humán és a reál tudományok együtt alkotják az emberi műveltséget.

Balázs Géza, az ország egyik legismertebb nyelvésze A szó mágiája címmel tartott előadást
Fotó: Penovác Károly/Napló

A nyitó előadások egyebek mellett a népi kultúra és a népi gyógyászat tematikáját járták körül. Ezt követően Horti Zoltán ízes előadásában a témához kapcsolódó népmeséket hallhattak az érdeklődők. Kedden könyvbemutatóval, valamint író–olvasó találkozóval folytatták a programot, szintén a galériában.

Csütörtökön Jókai Mórról beszélget Szörényi László irodalomtörténész, Petőcz András József Attila-díjas író és Géczi János író. A beszélgetés előtt a helyi diákok bemutatják „Jókai-lapjukat”, melyen közösen, kézzel írták le Az arany ember című regény egyik fejezetét.

A rendezvényről a szervezők így vélekednek: „Jókait újra divatba kell hoznunk. A régi, sikeres íróból kötelező olvasmány és témazáró dolgozat lett. Pedig ő maga is lázadó csodagyerek volt, akinek el kellett fogadtatnia a stílusát a korabeli írótársadalommal, a kritikus nagyközönséggel. Értsük meg együtt Jókait!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában