12°
19°

A Nagykanizsától Indiáig vezető út

Veszprém – Belső útkeresés, a természet szeretete valamint a Nagykanizsától Indiáig vezető út inspirálta Sass Brunner Erzsébet és lánya Brunner Erzsébet festészetét.

A műveikből nyílt Tiszta életöröm című kamarakiállításon Dohnál Szonja, a kiállítás kurátora művészettörténész muzeológus kiemelte, a gondolta, hogy anya és lánya Nagykanizsáról, illetve később Budapestről Indiába vándoroljon, egy belső sugallat eredménye volt. A természetesség, a természet szeretete mindkettőjükre jellemző volt, amely életmódjukban, világlátásukban is megnyilvánult.

Művészetükre az indiai táj, az ott élő emberek, a vallás, a spiritualizmus, valamint a bengáli festőiskola egyaránt hatással volt. Megismerkedtek India vezetőivel, többek között Mahatma Gandhival is, akinek portréját is megfestették. Számos kiállításuk nyílt Indiában, melyek lehetővé tették, hogy beutazzák a világot. Három évig éltek Japánban, majd az Egyesült Államokban, ahonnan Anglián át tértek vissza Magyarországra, de csak rövid időre. A II. világháború kitörését követően Sassnét és lányát fogolytáborba deportálták, Nainitalba. Sassné később egy kis nyaralót is vásárolt itt magának, és élete végéig, 1950-ig itt élt és alkotott. Lánya édesanyja halálát követően Delhibe költözött, és az indiai-magyar kulturális kapcsolatok erősítésén munkálkodott. Otthona művészeti találkozók színhelye lett, egyfajta kulturális központtá vált. Számos indiai és magyar állami kitüntetést kapott munkásságáért.

A kiállításon a nagykanizsai Thúry György Múzeum gyűjteményéből származó tájképek, portrék, indiai életképek láthatók. A képek mellett néhány Indiából származó személyes tárgy idézi meg a két művésznő különleges személyiségét.

A Laczkó Dezső Múzeum a Pannon Egyetem „Magyar napok 2015” című rendezvénysorozatához kapcsolódva rendezte meg a kamarakiállítást.


Legolvasottabb

1
Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet az Állásbörzén
2
Gólyahír: velük gyarapodott Veszprém az elmúlt napokban
3
Már tető alatt van a sümegi tanuszoda
4
Lidl Magyarország – A kiváló munkáltató
5
Extrém körülmények a Napló-kupán
Foci
B. Virág Rita
NB III: Tizenegyest is rontott a VLS
Észak-koreai válság / 20 perce
Phenjan már csak néhány lépésre van, hogy atomhatalommá váljon
Hangoztatta Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés általános vitáján szombaton New Yorkban.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *GARAI ZOLTÁN* életének 74. évében elhunyt. Temetése 2017. szept. 27-én 12 órakor lesz Fehérváron a Béla úti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *BORSZUK JÓZSEFNÉ* *szül.: Esső Mária* 58 éves korában elhunyt. Kérésének megfelelően temetése szűk családi körben történik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *ÖZV. DR. GYÖKÖSSY JÓZSEFNÉ* *szül.: Kőszegfalvy Katalin * 86 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 27-én 15 órakor lesz Győrben a Szabadi úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Német választások / 1 órája
Utolsó pillanatig kampányoltak a német pártok
Női röplabda-Eb / 1 órája
Játszmát nyert, de kikapott a lengyelektől a magyar válogatott
Kézilabda / 2 órája
Tatabányát vert a tartalékos a Füred!
Horváth Gábor
kettős állampolgár / 2 órája
Colin Firth olasz állampolgár lett
BL / 2 órája
Telekom: Lélektani győzelem
B. Virág Rita
fellebbezési folyamat / 2 órája
A londoniak ragaszkodnak az Uberhez