Horváth LAjos az előkészítésben még részt vehetett

2019.08.04. 15:00

A nemrégiben elhunyt festőre emlékeztek alsóörsi kiállításán

Horváth Lajos festőművész még részt vett a kiállítás előkészítésében, de a sors sajnos nem engedte, hogy az általa 17 évig vezetett Alsóörsi Festőörs tárlatának megnyitóján jelen lehessen

Kovács Erika

Hebling Zsolt polgármester is megcsodálta a képeket

Fotó: Kovács Erika/Napló

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere emlékezett a nemrég elhunyt művészre a Törökházban szombaton, ahol Kövi Szabolcs kitűnő muzsikája, és páratlan panoráma mellett tekinthette meg a szép számú a műveket. A művész emléke előtt egy perces néma felállással tisztelegtek.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere a Felsőörsi Festőörs körében nyitotta meg a kiállítást
Fotó: Kovács Erika/Napló

Ez az első tárlat, amit a művész nélkül nyitunk meg, fogalmazott Hebling Zsolt. A polgármester elmondta, Horváth Lajos halála szomorúságot és felfoghatatlan hiányt okozott tisztelőinek, elvesztése óriási veszteség a magyar kultúrának, Veszprém megyének, Alsóörsnek.

– Sajnos a művésszel már „nem rittyenthetünk együtt képeket a falra, és nem állíthatunk össze ütős kiállítást”, idézte Horváth Lajost a település elöljárója, aki utalt a pápai születésű művész munkásságára, díjaira, elismeréseire, művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában is.

Kövi Szabolcs muzsikája mellett lehetett megtekinteni a tárlatot a Törökházban
Fotó: Kovács Erika/Napló

Művein megrendítően és nemesen festette meg az emberi arcot, alakot, megmutatta a lélek belső világát, szívesen beszélgetett a nézővel. Tanítványokat fogadott szülővárosában, és Alsóörsön is, így kezdődött kapcsolata a festői szépségű, művészetpároló Alsóörssel, ahol az évek alatt családdá váltak az alkotók.

A csoporthoz csatlakozhatott bárki, kortól és végzettségtől függetlenül, aki kedvet és tehetséget érzett magában. A mester inspirálta őket nagy odaadással, kezdetben ceruzával, szénnel dolgoztak, főként realista képek születtek, csendéletek, tájképek és portrék. Ma már a pasztellt, akrilt, olajfestéket használnak, és sok kiállításon mutatkoznak be: Fenyvesi Júlia, Frank-Szabó Sándor, Horváth Vera, Keskeny Ildikó, Kiss Attila, Kosztolányi Rózsa, Nagy Ágota, Pitrók Éva, Romwalter Mária, Szesztai Attila és Zircher Márta.

Hebling Zsolt polgármester is megcsodálta a képeket
Fotó: Kovács Erika/Napló

A testület döntésére a Törökház egyik szobáját Horváth Lajos emlékteremnek nevezték el. A Festőörs nevében Romwalter Mária a művész szerénységét emelte ki, és köszönettel szólt az önkormányzat támogatásáról.

A kiállítást augusztust 21-ig lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában