Kultúra

2017.02.12. 11:00

A szabin nők elrablása című darabot mutatta be a Pannon Várszínház

Veszprém – Klasszikus báj, remek színészi alakítások jellemzik a Pannon Várszínház legújabb előadását.

Kutasi Zsófia

A Pannon Várszínház legújabb előadása, A szabin nők elrablása egy igazi klasszikus bohózat. A mű középpontjában a címmel ellentétben nem az egykori monda áll a rómaiak és a szabinok szembenállásáról és kibéküléséről. A bonyodalmak egy azonos című forgatókönyv és színházi darab körül forognak. Egy, a minden helyzetet bármi áron megoldani kész színidirektorról, egy vidéki tanáremberről, valamint ismerőseik, rokonaik ügyes-bajos dolgairól szól. Természetesen nem hiányozhat a romantika és a szerelem, ahogy a házastársi civódás sem. Mindez abban a korban, amikor kétszáz forint még vagyonnak számított, a házastársak magázódtak, a nagyságos asszony a házvezetőnőnek parancsolgatott és a nagyságos úr a lövöldébe járt.

A Schöntan fivérek darabja nyomán készült, Kellér Dezső, Horváth Jenő, Szenes Iván nevével fémjelzett darab kissé idejétmúltnak és időnként végtelenül hosszúnak tűnik a kötelezően kiszámítható poros poénokkal és az egykor fordulatosnak számító cselekménnyel. Ami mindezt felülírja, az a színészek remek alakítása és a jól sikerült rendezés. Újból bebizonyosodik, milyen sokoldalúak várszínház társulatának tagjai, hiszen a színészek a legkülönbözőbb műfajokban és szerepekben is remekül megállják a helyüket. Koscsicsák András a tanár szerepében a maximumot hozza, az avitt poénok ellenére játékával mosolyt tud csalni az ember arcára.

Molnár Ervin mint színidirektor brillírozik, igaz, időnként a kevesebb több lenne. De a figurának a mestere, amelybe újabb és újabb csavart tud vinni. Kovács Ágnes Magdolna is remek a tanár feleségének szerepében. Szelle Dávid rendező, Vándorfi László művészeti vezető és Krámer György koreográfus nevével fémjelzett előadás és rendezés kifogástalan, olyan, amilyennek egy klasszikus bohózatnak lennie kell. Minden a helyén van, jó tempóban és időben. A ruhák, jelmezek kifejezetten jól sikerültek, a díszlet is el lett találva.

Mindezek hozzájárulnak, hogy egyfajta klasszikus báj lengi be az előadást, mely habkönnyű szórakozást ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!