Kultúra

2012.11.21. 10:05

A Székelyföld védelméért

Pápa - Egy lábjegyzet, illetve egy pályakezdőnek szánt levéltári feladat adta az ötletet a nem mindennapi monográfia megírásához.

Nagy Imre

A Székely Hadosztály története című mű hiánypótló, ami kiigazítva a tévedéseket lerántja a leplet az eddig elhallgatott, mellőzött, hősies küzdelmet vállaló katonai alakulatról.

Hagyomány a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárában, hogy az év vége közeledtével könyvbemutatót tartanak. Így volt ez kedden késő délután is, ahol a pápai helytörténészek mellett számos érdeklődő találkozhatott a kötet szerzőivel, Nagy Szabolccsal és Gottfried Barnával.

Petrik Iván levéltárvezető köszöntőjét követően dr. Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója méltatta a művet, kiemelve fejezeteit. Ezek a román irredenta mozgalom történetétől a hadosztály megalakulásán, harcain, fegyverletételén át a legendás parancsnok, Kratochvil Károly, a "tiszteletbeli székely" alakjáig, majd a Székely Hadosztály Egyesület működéséig fogják át az első világháború és az azt követő évek vészterhes történelmét.

- A hadosztály története sikertörténet, a legénység és a tisztek sikertörténete. Egy céljuk volt: megvédeni a Székelyföldet a keletről jövő ellenséggel szemben, és ameddig tehették, ezt meg is tették. A monográfia hatalmas anyagot dolgoz fel, rengeteg forrást, dokumentumot felhasználva. Olvasmányos, jól adatolt mű - fogalmazott Bene János.

Nagy Szabolcs, dr. Bene János és Gottfried Barna felkeltették a résztvevők érdeklődését (Fotó: Nagy Imre)

Ezt követően a szerzők, Gottfried Barna és Nagy Szabolcs levéltáros történészek mondták el a kötet keletkezésének körülményeit. Munkájukhoz a Pápai Levéltár Kratochvil-hagyatékát és a Hadtörténeti Intézet forrásait használták fel. Gottfried Barna kitért arra az érdekes momentumra is, hogy a hadosztály az 1919. áprilisi fegyverletételéig - egyedüli alakulatként - mindent megtett azért, hogy a trianoni békediktátumot erővel írja át. A könyvbemutatót tablókra rendezett kiállítás kísérte. Ezek a hadosztály megalakulását, harcrendjét, összecsapásait, utóvéd-harcait, majd a fegyverletételt mutatják be. Az anyagot már valamennyi székelyföldi városban bemutatták, így adózva a hős katonák és parancsnokaik emlékének. Örvendetes, hogy a kutatás a kötet baróti kiadásával nem ért véget, a tervezett második kiadás remélhetően számos dokumentummal egészíti ki a Székely Hadosztály történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!