Kultúra

2015.03.01. 12:00

A szerepversekből következő próza

Veszprém - Rakovszky Zsuzsa volt az Íróportrék irodalmi beszélgetéssorozat vendége a napokban.

Marton Attila

A szerzőt Ladányi István, a Pannon Egyetem oktatója kérdezte. Az est első felében a Szilánkok című, tavaly megjelent regényről esett szó. Az írónő elmondta, a címadással arra törekedett, ne hordozzon ítéletet. A 19. és 20. század fordulóján játszódó műben azért választott vidéki helyszínt, mert az kevésbé kötötte meg a kezét, mintha a jobban dokumentált budapesti eseményeket helyezte volna középpontba. A regényhez korabeli naplókat, újságcikkeket használt fel. Rakovszky Zsuzsa arról is beszélt, a VS-hez hasonlóan a Szilánkokban is foglalkoztatta az a kérdés, hogy néhány szereplőt másnak hisznek a többiek, mint amilyenek valójában.

Ladányi István és Rakovszky Zsuzsa az irodalmi esten
Fotó: Penovác Károly

A vers és a próza kapcsán elmondta, pályája elején írt szerepversei önálló nyelvvel és szituációval bírtak, így a későbbi prózai művek azok logikus folytatásának tekinthetők.

Bár műfordítóként a szerző nevéhez köthető a Twilight-sorozat, kijelentette, nem tudja elképzelni magáról, hogy hasonló műveket írjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!