Kultúra

2016.10.19. 20:10

Székhelyi József: A művészetnek hittérítő küldetése is van

Pápa - Közel ötvenéves színészi pályafutásáról, a művészet hittérítő küldetéséről, valamint az írás iránti szenvedélyéről is mesélt a veol.hu-nak Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, rendező.

Polgár Szilárd

Agatha Christie Az egérfogó című világhírű krimijével indult el a színházbérleti évad a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpontban. A Veres 1 Színház előadásában a főbb szerepeket Székhelyi József, Steinkohl Erika, Dósa Mátyás, Pál Tamás és Venyige Sándor alakította. Az elő-adás előtt az idén ősszel hetvenedik születésnapját ünneplő Székhelyi Józseffel beszélgettünk.

- Nagyon kultikus színdarab Az egérfotó, csak Londonban tízezer előadása volt már, és a világon mindenütt évtizedek óta óriási siker - nyilatkozta a veol.hu-nak Székhelyi József. - Igazi jó társasjáték, fantasztikusan megírt, zárt burkú krimi. Mint minden Agatha Christie-mű, tele van váratlan és még váratlanabb fordulatokkal. A jellemek furcsa csatájából félpercenként változik a néző gyanúja. Aztán persze a darab befejezése előtt pár perccel lehull a lepel.

Székhelyi József Az egérfogó című krimiben. A Jászai Mari-díjas színművész mögött szakmai elismerésekben gazdag fél évszázad áll
Fotó: Polgár Szilárd

- Korábban szerepelt már Agatha Christie-darabban?

- Nem, ez az első Agatha Christie-előadásom. Pályám során rengeteg nyomozót játszottam, de olyat, amilyet Az egérfogóban ma este Pápán, még tényleg nem. Korábbi szerepeimben azonban voltam nyomozó, oknyomozó újságíró, tévésorozatban ügyvéd, ám ilyen édes, furcsa figurát, mint Az egérfogó Paravicinije, most játszom először.

- Az imént azt mondta, hogy kiválóan megírt színdarab Az egérfogó. Ezek szerint igazi jutalomjáték a színészeknek is.

- Színészként bármelyik szerep érdekes benne, ugyanis mindegyikben ott rejlik az emberábrázolásnak és az intellektuális színjátszásnak a sava-borsa, amiért érdemes erre a pályára menni. Egyébként talán furcsa, amit mondok, de színészként most játszom először Pápán, igaz, magánemberként átutazóban már jártam itt.

- Írásba adom címmel új önálló estjével is járja az országot, amelyek afféle közérzeti naplójegyzetek.

- Boldogan jönnék vele Pápára is. Szenvedélyesen szeretek írni. Több könyvemből válogattam össze egy nagyon élvezhető mesefolyamot, amely a Szófia utcai kezdetektől indulva a felnőttkoromig bezárólag sok érdekes sorsot, sok tanulságos esetet elevenít fel.

- Novemberben lesz hetvenéves. Ha visszatekint az elmúlt évtizedekre, van valami, amit másként csinálna? Van esetleg hiányérzete?

- Nincs ilyen. Engem kegyeibe fogadott a sors, mert pályakezdő, friss diplomásként az első szerepem a Hamlet főszerepe volt. Ilyen meredek pályakezdés után az ember vagy csúfosan megbukik, vagy - ami végül velem történt - kézről kézre adják. A közel ötvenéves pályafutásom alatt sok-sok szakmai öröm és elismerés követte egymást.

- A nyár végén komoly műtéten esett át. Hogyan érzi magát?

- Igen, hat hete volt a csípőműtétem. Köszönöm, már gördülök. Megnyugtattam a színház vezetőségét, hogy hamar talpra állok. Ráadásul az operációt végző professzor úr azt mondta, hogy a jobb csípőmet kicserélte egy még jobbra - jegyezte meg nevetve a tapasztalt, népszerű színművész.

- Egy korábbi interjúban, úgy fogalmazott, hogy a szeretetnél és a tiszteletnél áldottabb állapot nincs.

- A szeretet és a tisztelet Isten áldása. Egy áldott állapot, amelynek azonban létezik ellenpárja, a gyűlölködés és a gyűlölet. Tehát ez a két alternatíva van: gyűlölj vagy tudj szeretni. Aki pedig tud szeretni, az a gyűlölködőt is tudja szeretni, és meg tudja téríteni. A művészetnek ilyen hittérítő küldetése is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!