zeneiskolák górcső alatt

2019.01.03. 07:00

Így pallérozták megyénkben a zenészpalántákat az elmúlt öt évben

Az adventi, karácsonyi időszak során megyeszerte rengeteg hangversenyen lehetett részünk zenei élményekben. Ezúttal górcső alá vettük, hogy a zenésznövendékek, zenetanárok milyen feltételek között bontakoztathatják ki tehetségüket.

Laskovics Márió

Hetyeiné Lugosi Johanna, Molnárné Nagy Gabriella, Nagy Tiborné, Bunda Valéria, Némethné Farkas Nóra és Falakiné Piltman Erika játszik a pápai tanári hangversenyen Fotó: Laskovics Márió

A Veszprém megyei tankerületi központok tájékoztatása alapján feltérképeztük, hogy a zeneoktatást végző intézmények milyen infrastrukturális, illetve személyi hátteret biztosítottak az elmúlt öt évben a zenészpalánták pallérozására. A Balatonfüredi Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézmények közül a balatonfüredi Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskola és a Tapolcai Járdányi Pál Zenei Alapfokú Művészeti Iskola önálló intézményként, a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában pedig többcélú intézményi keretek között folytat zeneoktatást. Az elmúlt öt év átlagában a tanulói létszám a balatonfüredi iskolában 293 fő, a pedagógusok száma 14, a tapolcai iskolában 365 tanuló, 20 tanár, míg a sümegi iskolában 125 tanuló, hét tanár volt. Kiemelt jelentőséggel bírt a köznevelési intézményekben a zenei képzés támogatását célzó 2018-as Kodály-program, mely során az iskolák állami támogatásból megfelelő hangszerek beszerzésére és felújítására kaptak lehetőséget.

A Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskola egy új pianínóval gazdagodott (egymillió forint), valamint egy akusztikus zongorával (5,2 millió forint). Egy zongorát pedig felújítottak, 734 ezer forint értékben. A Tapolcai Járdányi Pál Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hangszerkészlete 13 fuvolával, egy baritonszaxofonnal, négy csellókészlettel, négy gitárral és egy klarinéttal bővült, 6,4 millió forint értékben. Vonós hangszereket, oboát, tenorkürtöt, harsonát és trombitát újítottak fel (904 ezer forint). A Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola két fuvolához, két oboához, egy tenorkürthöz, egy szaxofonhoz és egy trombitához jutott, 2,1 millió forint értékben. Tuba, kürt, fuvola és zongora újult meg 297 ezer forintért.

Kiemelendő, hogy a tanulói énekkíséretnek, a zenei tananyag és az aktuális zeneirodalmi művek bemutatásának támogatására két gimnázium és nyolc általános iskola jutott még elektromos zongorához, összesen 3,3 millió forint értékben.

A Pápai Tankerületi Központ fenntartásában álló, önálló intézményként működő Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában a tanulók tan­évenkénti átlaglétszáma 300, a pedagógusok átlaglétszáma 23 körül alakult. Az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola többcélú intézményi keretek között folytat zeneoktatást. Előbbiben a tanulók száma 225 fő, a tanároké 18, utóbbiban pedig a tanulói 60 fő, a tanárok létszáma öt volt az elmúlt öt év átlagában.

Hetyeiné Lugosi Johanna, Molnárné Nagy Gabriella, Nagy Tiborné, Bunda Valéria, Némethné Farkas Nóra és Falakiné Piltman Erika játszik a pápai tanári hangversenyen Fotó: Laskovics Márió

A 2018-as Kodály-program keretében az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 4,12 millió forint értékben szerzett be húsz hegedűt, két csellót, három kürtöt, két trombitát, két szaxofont, egy tubát és két klarinétot. Emellett 508 ezer forint összegben újított fel hangszereket. 2017-ben a Pápai Tankerületi Központ költségvetési forrásából egy pianínóval és két új fuvolával gazdagodott a jelenleg 94 hangszerrel rendelkező iskola.

A Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolának 449 hangszere van. A Kodály-program segítségével 2017-ben az iskola egy pianínót, a fenntartó költségvetési forrásából négy új fuvolát szerzett be. 2018-ban összesen 4,72 millió forint értékben jutott új hangszerekhez, többek között vásároltak gitárt, fuvolát, tenorkürtöt, csellót, vadászkürtöt, trombitát, klarinétot, és 744 ezer forintért újíthattak fel hangszereket. A Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola jelenleg 99 hangszerrel rendelkezik. A hangszercsereprogramban 964 ezer forint értékben öt trombitát, egy pikolót és egy szaxofont vettek, és 134 ezer forintért tudtak hangszert felújítani.

Továbbá a Kodály-programban a fenntartó összesen 17,81 millió forintból tizennégy általános iskola és két gimnázium részére vásárolt elektromos zongorákat.

A Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában hét intézményben folyik zenei oktatás. A balatonalmádi Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola és a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tiszta profilú zenei nevelő-oktató munkát folytató intézmények. Illetve a következő iskolákban folyik még zenei képzés: Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola (Berhida), III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (Zirc), Thuri György Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (Várpalota).

Az elmúlt öt tanév statisztikai adatait áttekintve elmondható, hogy az intézmények tanuló- és pedagóguslétszáma csekély mértékben változik. A 2018/2019. tanévben növekedő tendenciát mutat, a hét intézményben a zeneművészeti képzésben 1552 tanuló vesz részt, a pedagógusok létszáma 95 fő. A hangszerek száma 2018-ban jelentősen növekedett, a képzéshez jelenleg összesen 1288 hangszer áll rendelkezésre.

Az Emberi Erőforrások Mi­nisztériuma által indított hang­szerfejlesztési programban négymillió forint értékben kaptak az alapfokú művészeti iskolák pianínót, 39,6 millió forint állt az érintett intézmények rendelkezésére felszerelések, eszközök beszerzésére, illetve további négymillió forint a meglévő hangszerek javítására, felújítására. A hangszerfejlesztési program a többi köznevelési intézmény zenei nevelés-oktatását is támogatta: általános iskolák közel hatmillió forint értékben, gimnáziumok egymillió forint értékben kaptak elektromos zongorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában