Kultúra

2011.12.06. 08:40

A természet bűvöletében

Zirc - Fiatal kora ellenére jó technikai tudással van felvértezve Balter József, akinek a festményeiből a napokban nyílt kiállítás a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban.

Tremmer Tamás

A természet bűvöletében él Balter József, aki Vanyolán, a Bakony lábánál fekvő kicsi  faluban nőtt fel. A karnyújtásnyira lévő erdők, mezők már gyerekkorában elétárták szépségeiket. Ezzel együtt erősödött benne a vágy, hogy  életét a képzőművészetnek szentelje. Vadászfestményeiből A természet bűvöletében címmel nyílt kiállítása a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban.

A múzeum igazgatója, Kasper Ágota úgy fogalmazott, mindarról a csodáról vall a képein, amit megél(t) az erdőben. Fekete István szavait idézte: "az erdő beszél ahhoz, aki ismeri". Balter József ilyen, és tisztelettel is bánik a természettel.

A kiállítást Csiszár József herendi festőművész nyitotta meg. Úgy fogalmazott, hogy rögös az út, amelyre Balter József lépett, de nagyon sok gyönyörűség van benne. Tudás, kitartás, szorgalom szükséges ahhoz, hogy az állandóan változó, az évszakonként, napszakonként más-más arcát mutató természetet valaki megfigyelje, s vásznon mindezt visszaadja. A megformált állatai nagyon plasztikusak. Jó technikai tudással van felvértezve.

A mondás szerint nem igazi katona az, aki közlegényből nem akar tábornok lenni. Jóskában benne van, hogy a festészet tábornoka legyen. Csak rajta múlik, vélekedett Csiszár József. A kiállítás a Bakonyi Természettudományi Múzeumban december végéig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!