Kultúra

2014.03.17. 14:00

A természet csodái

Várpalota - Bakony címmel nyílt kiállítása Öveges Ernő palotai festőművésznek az elmúlt hét végén a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Szabó Péter Dániel

Öveges Ernő ugyanis erősen kötődik a Bakonyoz. 1941-ben Várpalotán látta meg a napvilágot. Csupán tanulmányai miatt hagyta el szülővárosát, egész életét a bányászvárosban töltötte.

Tehetsége már gyermekként megmutatkozott. Művészi képeslapokat másolt, majd a Jó Szerencsét Művelődési Központban működő festőszakkörben Nagy Gyula művészi iránymutatása mellett pallérozódott tovább. Mestere, s egyben művészi példaképe tanította a kép megkomponálására, s hamar az egyik legtehetségesebb tanítványa lett, mondta el az ünnepélyes megnyitón Sersztnyev Kitti zongorajátékát követően Sárváriné Rieder Zsuzsanna kulturális menedzser.


A színek és formák változatossága jellemzi Öveges munkáit (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Noha a művészi indulás igen reményteljes volt, mégis több évtizeden át tartó szünet követte. Öveges Ernő csak négy évtized múltán, a Palotai Alkotók Körének 2006-os tárlatán jelentkezett újra festményeivel, amelyek megismertetik velünk a természet csodáit. A természet színei és a formák változatossága jellemzik munkáit, ettől tűnnek olyan ismerősnek mindenki számára a képek.

Öveges Ernő 23 alkotást felvonultató tárlata is ilyen. Mindenkihez közel áll, mindenkit megérint valamiért. Jól példázza mindezt, hogy sokan kíváncsiak voltak az ünnepélyes megnyitóra, köztük olyan palotai művészbarátok is, mint Mészáros Imre vagy Farkas István. A színvonalas tárlat március 28-ig látható a Jó Szerencsét Művelődési Központ emeleti aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!