Kultúra

2016.07.29. 18:42

A természet csodái fotókon - A "meglesett" öregbika és az ásító róka

Zirc - A Fények városa kiállítás sorozat nyitórendezvényeként Gfellner Máté természetfotós tárlatát avatták a Jeskó panzióban.

Müller Anikó Hanga

A helyi fotós a keszthelyi egyetem természetvédelmi mérnök szakos hallgatója, szakmai érdeklődésének megfelelően képeinek középpontjában a természet, az állatok, a növények fotózása áll. Hobbifotósnak tartja magát, számára ez kikapcsolódás, miközben nyitottsággal, érdeklődéssel figyeli a természetet és ragadja meg jellegzetes, beszédes pillanatait.

Csaba Lilla köszöntője után Kovács András természetfotós ajánlotta a szépszámú közönség figyelmébe a képeket. Elmondta, a természetfotózás életforma, a fotós „nézelődése” közben egy-egy kisebb, vagy nagyobb csodát is felfedezhet, megtapasztalhatja az állatok természetes viselkedési formáját, olyan történéseket, pillanatokat leshet el, mely másoknak nem adatik meg, s ha szerencséje van, megörökítheti és megmutathatja másoknak is ezeket.

Gfellner Máté kiállítása a Fények városa sorozat első eseménye volt, balról Kovács Kitti, Szalay Kitti, Kovács András és az alkotó

- A természetfotózás könnyű hobbinak tűnhet, sétálgatni a jó levegő, kattintgatni néhányat. Ez egy ideig működik, de az ember elkezd többre vágyni, meg kell birkózni a körülményekkel, meg kell találni a jó helyeket, hogy ne csak vaktában járjuk az erdőt-mezőt, ki kell várni a megfelelő időjárási viszonyokat, alkalmazkodni azokhoz, és várni, hogy a téma megjelenjen előttünk. Mindezt úgy, hogy minél kevésbé zavarjuk a környezetet, minél inkább beleolvadjunk abba, mondta. Kiemelte a fiatal alkotó tudatos komponálási képességét, a technika helyes használatát, ami a néző számára természetesnek tűnik, de a helyszínen fotózva igen alapos felkészültséget igényel.

Kiemelte az Öregbak című képet, melyen a „meglesettség” érzése tűnik át, az Ásító róka pedig érzékelteti az állat életterét, ugyanakkor kiemeli környezetéből az állatot. Gfellner Máté festményszerű növény fotói – kamilla, kankalin, hóvirág, odvas keltike – a komponálás, a fényekkel való játék tudatos alkalmazása, melynek eredménye a szemlélő számára varázslatos, meseszerű élményt nyújt. Az ünnepi eseményen közreműködött Kovács Kitti és Szalay Kitti, a kiállítás szeptember 15-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!