Jó szőlőből kiváló bor

2018.09.10. 20:00

A testvértelepülésekről is ellátogattak a badacsonyi szüretre

A bo­rászatból élők tavasztól mostanáig gyakran kémlelték az eget, de a nyár végére mindenki megnyugodhatott, nagyon jó minőségben és nagyszerű mennyiségben termett a szőlő, és reménykedhetünk, hogy idén is kiváló badacsonyi borok készülnek.

Tóth B. Zsuzsa

A szüreti menetet a szőlőharang nyitotta

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről beszélt a badacsonyi szüret résztvevőit köszöntve Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény védnöke.

– Azt kívánom, akár egészségesen, akár betegen fogyasztják a bort, minden esetben találják meg a testük és lelkük gyógyulására valót – mondta Fenyvesi Zoltán.

Krisztin N. László polgármester az 54. Badacsonyi szüret megnyitóján külön köszöntötte a lengyelországi és a szlovákiai testvértelepülés küldöttségeit. Előbbivel tíz éve ápol sikeres kapcsolatot a város. Elmondta, hogy a szüret a szőlővel és borral foglalkozók legnagyobb ünnepe.

A szüreti menetet a szőlőharang nyitotta Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A végtermék a bor születése. Egész évben azon tevékenykedünk, hogy ilyenkor a munkánk gyümölcsét leszedhessük, kipréselhessük, hordóinkba tehessük és megkóstolhassuk Márton napja körül. A születés tehát az egyik legfontosabb momentum a szőlővel, borral foglalkozók számára – mondta a polgármester. Hangsúlyozta a beszélgetés és a kulturált borfogyasztás szerepét, fontosságát.

A háromnapos ünnepségen a sok zene és tánc mellett az események csúcsa a hagyományos, látványos és vidám felvonulás volt több ezer érdeklődő örömére. Szokás szerint a helyi borászok, intézmények dolgozói, a szervezetek tagjai mellett a környező települések és külföldi test­vértelepülési képviselők, a borrendek, a néptáncegyüttesek, zászlóforgatók, civil szervezetek ugyancsak felvonultak a szőlőharangot követve, majd arról mindenki kapott kóstolót, az együvé tartozás jelképeként.

A mulatságon fellépett a Cimbaliband zenekar, amely különleges produkcióval örvendeztette meg a badacsonyi nagyérdeműt. A rendezvény szervezői gondoltak a családosokra is, hiszen számos program várta a gyermekkel érkezőket: a játszóházban kicsiknek, nagyoknak, fiúknak és lányoknak egyaránt akadt érdekes játék. A kisebbeket mini légvárak várták, a lányokat babák a babakonyhában, a fiúkat tengernyi legó, autópálya, favasút és szivacslövedékes fegyverek. Kockából égig érő tornyot építhettek, kipróbálhatták a gyerekek a szabadtéri játékokat, a társasjátékokat és a sokfajta színben pompázó gyurmát. Folyamatosan tele volt a városnéző kisvonat, és a kulturális program részeként olyan elismert fellépők képviseltették magukat, mint a Soulwave együttes, Mahó Andrea, Egyházi Géza vagy DJ Dominique.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!