valóságos szereplők

2019.12.13. 07:00

Kőszínházi ősbemutatón láthatják a Titanicot Veszprémben

A Petőfi Színház péntek este mutatja be a Titanic című musicalt Somogyi Szilárd rendezésében.

Balla Emőke

20191210 Veszprém Peter Stone - Maury Yeston: Titanic című musical bemutatója a Petőfi Színházban Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A Titanic korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, ennek ellenére már a legelső útján elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött 1912. április 14-én.

A Titanic egyetlen, bizonyítottan magyar származású utasa Leopold Weisz volt, aki Veszprémben született Weisz Lipót néven, később elhagyta az országot. Feleségével együtt utazott, a nő túlélte a tragédiát, Weisz viszont a tengerbe veszett.

A Titanic című musicalt nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatták a nézők. Peter Stone és Maury Yeston 1997-es musicalje ősbemutatóként érkezett Szegedre. De ősbemutató lesz a veszprémi előadás is, hiszen kőszínházban itt játsszák először. A zeneszerző nagyon boldog, hogy tovább él a produkció Veszprémben. Az ötszörös Tony-díjas musicalben szerethető, történelmileg is hiteles karakterek sorsa bontakozik ki a színpadon.

– A musicalnek kevés köze van a filmhez. Az alaptörténet ugyanaz, mint a filmben, csak itt máshogy találkoznak a figurák, más aspektusból ismerjük meg a szereplőket. A musicalben nincsenek kitalált karakterek, csak valóságos szereplők, akik papírokkal igazolva magukat valóban utaztak a Titanicon. A szerzők történelmi dokumentumok, vallomások és visszaemlékezések alapján írták meg a szövegkönyvet – nyilatkozta Somogyi Szilárd, aki a szegedi és a veszprémi előadást is rendezte. Azt mondta, a Titanic a teljes társadalmi ranglétrát modellezi, a teljes társadalmat leképezi. Mindenki magára ismerhet valamelyik szereplőben, vagy legalábbis ismerős lehet a szituáció, amelyet ott az emberek átélnek.

A grandiózus díszlettel és látványvilággal készült nagyszabású musical főszerepeit Vágó Zsuzsi, Kardffy Aisha, Cseh Dávid Péter, Kádár Szabolcs János, Veréb Tamás és Sándor Péter alakítja. Az előadásban szinte az egész veszprémi társulat szerepet kapott: Cservenák Vilmos, Tassonyi Balázs, Nyirkó István, Keresztes Gábor, Kőrösi Csaba, Módri Györgyi, Varga Szilvia, Máté P. Gábor, Szaszák Zsolt, Keller Márton, Lukács Dániel, Gaál Attila Csaba, Palásthy Bea, Soltis Eleonóra és Dér Mária. A díszletet Khell Csörsz, a jelmezt Cselényi Nóra tervezte, koreográfus Barta Viktória.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában