Kultúra

2010.07.20. 16:31

A város aranyérme Pákh Imrének

Veszprém - Pákh Imre műgyűjtő, a Munkácsy kollekció tulajdonosa Veszprém város aranyérmét vehette át Debreczenyi János polgármestertől.

Balla Emőke

Veszprém város kulturális életének rangot ad, hogy a Munkácsy gyűjteményt bemutathatja, mondta Debreczenyi János polgármester a keddi városházi ünnepségen. Pákh Imre műgyűjtő megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést, Veszprém egy kulturális fellegvár. Bízik benne, hogy sikeres lesz a tárlat és a Veszprémi Ünnepi Játékok fesztivál (melynek kísérő rendezvénye a Munkácsy kiállítás - a szerk). A közönségnek mindenütt, így Veszprémben is van igénye a nívós kultúrára, kiállításokra.

Pákh Imre beszélt arról, hogy Munkácsy Mihály minden idők legjobban fizetett élő festője. Sokat festett (rendelésre csak portrékat), voltak, akik ügyes kezű üzletembernek tartották őt, aki minden képét eladta, de ezt azért tehette meg, mert tehetséges volt. Szeretné, ha Munkácsy megkaphatná az őt megillető helyet itthon és külföldön, a kiállítást Európa több országában is bemutatná, mielőtt visszaviszi Amerikába. Vannak tervei, egy nemzetközi kooprodukcióban készülő Munkácsy-filmre is gondol.

Pákh Imre először látta és lelkesen fogadta a Csikász Galériában szépen kialakított teret, ahol rövid tárlatvezetést tartott a látogatóknak. Elmondta, több kép is van, ami soha nem volt az otthonában.

A rangos Munkácsy kiállítást a megnyitó óta eddig közel ezren látogatták. A szervezők hangsúlyozták: a veszprémi iskolások ingyen megtekinthetik a gyűjteményt, de csak szeptembertől, csoportosan, pedagógus kísérővel, előzetes bejelentkezés alapján. Terveznek egy esélyegyenlőségi napot, ekkor a fogyatékkal élők látogathatnak el a galériába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!