Ez marad utánunk és ez nem baj

2018.06.17. 14:28

A város kulturális életének lenyomata a Séd

A Sédet nem mi szerkesztjük, hanem a város által kínált programok, események alakítják, formálják azt, jelentette ki Géczi János, a Séd című veszprémi kritikai lap egyik szerkesztője pénteken a folyóirat új számának bemutatóján a Hangvillában.

Leitner Vera

Különleges lapszámot mutattak be a Séd kritikai folyóirat szerkesztői pénteken, hiszen ezúttal nem egy negyed év, hanem csupán a város májusi eseményei elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy megtöltsenek egy teljes lapot. Porga Gyula polgármester az új szám bemutatóján kiemelte, nemcsak terjedelmében, hanem minőségében is olyan szám született, melyet büszkén vállalhat a város. – Ám ez a lapszám csupán a végtermék, és úgy vélem, ennél sokkal fontosabb a mögötte lévő műhelymunka, az a szellemi közeg, melyben a folyóirat szerkesztősége működik. Jó, hogy a helyi közélet diskurzusának része az, ami megjelenik a Sédben, és ezáltal sokszor vitákat is generál – fogalmazott a polgármester.

A város kritikai folyóirata idén már a negyedik évében van, a most megjelent tizennegyedik szám összesen ötvennégy írását főbb vonalaiban Géczi János író, költő, a lap egyik szerkesztője ismertette. A lapban a Gizella-napok kapcsán több anyag is olvasható, de ismét szó esik a város szobrairól, melyek folyamatosan témát szolgáltatnak, ezúttal a városháza előtt felállított, sokakat megosztó Szent Mihály-szobor került górcső alá. A lap szerkezetét formáló legfontosabb esemény a Pannon Várszínház által szervezett Tánc Fesztiválja volt, melyhez kapcsolódva a Pannon Egyetem színház iránt érdeklődő hallgatóinak is több írása jelent meg az új számban. Géczi János hozzátette, a hallgatókkal egy új kritikai hozzáállás jelent meg a lapban, mely jót tesz Sédnek, még akkor is, ha a fiatalok véleménye több ponton ütközött a zsűri végső értékelésével. – Ez marad utánunk és ez nem baj – véli Krámer György koreográfus, a Tánc Fesztiválja művészeti igazgatja, aki úgy látja, hogy ha lesz még ember a Földön, aki ötven év múlva olvasni fog valamit erről a fesztiválról, akkor ezek az írások ki fogják adni egy lenyomatát annak, milyen volt ez a fesztivál, s közvetíteni fognak valamit még a jövő embere számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában