Kultúra

2016.07.01. 17:35

A világ közepén - Szőke András a Karinthy-gyűrűről és a vidéki életről

Taliándörögd - A nevetés gyógyít, és mindenkinek az a világ közepe, ahol szeretettel tudja fogadni, gondozni a környezetét. A jó otthon az embertől válik azzá. Neki a vidéki lét, Taliándörögd a legnagyobb ajándék, szerinte ennek köszönheti a mostani díját.

Varga Róbert

Erről is beszélgettünk Szőke Andrással, aki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóinak, előadóinak járó, 1975-ben alapított Karinthy-gyűrűt vehette át a napokban a Magyar Rádió Márványtermében. Nagyon zavarban volt a díjátadáskor. Nem is tagadta. Még most is gondosan kereste a szavakat, hogy meg tudja fogalmazni, miért is megtisztelő, meglepő számára ez az elismerés.

- Ha az elmúlt évtizedekre gondolok, a régi játék- és dokumentumfilmekre, helytörténeti munkáimra, a gasztronómiára vagy a rengeteg fellépésre, amellyel az országot jártam, akkor velem szinte minden vidéken történt meg. Onnan indultam, Szentesről és most pedig itthon, Taliándörögdön beszélgetünk. Ebből építkezem, ezt közvetítem, nekem erről szól az életem. Az ország nyolctizede vidéken él, miközben a modern médiában nem ez az első számú üzenet, hanem a nagyvárosok hangja, az ott kecsegtető vibráló izgalmas életlehetőség zúdul ránk. A díját-adáson a zavarom abból is táplálkozott, hogy nagy elődök szellemiségével átitatott teremben kaptam meg a gyűrűt, másrészt pedig az jó érzés, hogy a vidéki élet, a vele járó üzenet így jelenhetett meg mindazzal, amit képviselek. Nem egyedül a műfajban, hiszen például Badár Sándor, Bödöcs Tibor és Kőhalmi Zoltán is ezeket a gyökereket erősíti - mondta lapunknak Szőke András, aki nem lepődne meg azon, hogy a jövőben a minőségi szórakoztatással foglalkozó szakemberek, újságírók és médiaszemélyiségek felé is nyitnának az elismerést odaítélők, hiszen szerinte már ő sem csak a Rádiókabaréban való szereplésért kaphatta meg a gyűrűt.

A Karinthy-gyűrű idei kitüntetettje, Szőke András humorista az elismerés átadásán a Magyar Rádió Márványtermében
MTI-fotó: Máthé Zoltán

Szőke Andrásnak kevés ideje volt az ünneplésre, hiszen sok dolga akad Taliándörögdön. Készülnek a Művészetek völgyére, a plébánián készítik elő a tárolókat, hogy bemutassák 600 darabból ál-ló feliratos téglagyűjteményüket. Mindemellett természetgyógyászattal és masszázzsal, népi gyógyászattal, valamint helytörténettel foglalkozik. Saját nevével ellátott díjazott gyógyszappanokat készít kollégáival, Orsival és Gáborral, fényképez, fest, gyűjt, rádiózik, filmezik, aktívan részt vesz a közösség életében. Két cikluson keresztül képviselő is volt Dörögdön. Mikor mire volt, van szükség.

Amikor arról beszélgettünk, hogy miért foglalkozik ennyi mindennel egyszerre, azt válaszolta, a régi parasztgazdálkodóknak természetes volt, hogy a földeken, növény- és állattartás közben rengeteg mindenre figyeltek minden évszakban. Ismerniük kellett szerteágazóan a mezőgazdaságot, hogy életben maradhassanak, fenn tudják tartani magukat és a családjukat. A mai világ pedig a maga módján hasonlóan követeli ki magának azt, hogy több lábon kell állni, mert senki nem tudhatja, mikor köszönik meg egy adott helyen a munkáját. Őt az életben mindig sok dolog érdekelte, szeretett kipróbálni és megismerni mindent a környezetében. Mert az örömet adott számára.

- Néhányan még mindig azt hiszik, hogy én elvonultam valahová a Bakonyba remetének. Pedig itt, falun ugyanolyan minőségi élet zajlik, mint a nagyvárosokban, csak ez lehet, hogy a kommunikációban nem kap annyira hangsúlyt. Most is vagy tíz dologgal foglalkozom. Itt az Ősök Háza, a helytörténeti múzeumunk, Illés Sándor plébánossal gyűjtjük a régi tárgyakat. Saját rádióstúdiónk van, innen megy az adás a Mária Rádiónak és egy másik adónak. Bakelittől az orsós felvételeken, a cédéken át egészen a digitális felvételekig mindent le tudunk játszani. Szerintem nem sok 650 lakosú település képes erre. A falunak saját kemencében tudjuk sütni
a kovászos kenyeret. Egyházi, kolostori gyógyászati anyagokat gyűjtünk rendszerezünk. Én ide a fellépések, szereplések után nem aludni járok haza, hanem Taliándörögd hagyományait, az ősök tudását adó információkat igyekszem feldolgozni, és integrálni azokat a mai életünkbe. Összetartó kis közösség ez ebben is, s természetesen igényli azt a vidámságot, amely a nagy disznóöléseinken is tapasztalható - hangsúlyozta az elő-adó, aki mindenütt gyűjti, raktározza a mosolyogtató történeteket. Szerinte az élet drámái hordozzák igazán a humort, az iróniát, a szatírát, a sírásból előtörő nevetést. Elmesélte: Badár Sándorral léptek fel, s egy idős néni azt mondta barátjának, örül, hogy eljöttek, mert tud nevetni rajtuk, gyógyítani képesek az estjükkel. Ezt soha nem felejti el egyikőjük sem. Ez is eszébe jutott most, a Karinthy-gyűrű átvételekor.

Amikor arról kérdeztük, hogy akkor így jó minden és Taliándörögd a világ közepe, Szőke András mosolyogva válaszolta, mindenkinek az a világ közepe, ahol szeretettel tudja fogadni, gondozni a környezetét. A jó otthon az embertől válik azzá. S az a jó, ha az ukkiak ugyanúgy a világ közepének gondolják a településüket, akár a veszprémiek. Nem versenyként tekintenek másokra, értékeikre, hanem az ősök erejének megnyilvánulásaként. A hely örök szellemeként.

Szőke András 54 éves filmrendező, színész, forgatókönyvíró, operatőr, rajzfilm-animátor, festőművész, masszőr, zenész, műsor-vezető, humorista, rádiós, helytörténeti kutató, szappankészítő. Tizenhét nagyjátékfilm rendezője, mintegy 600 televíziós alkotást rendezett. A Vattatyúk, az Európa Kemping, az Indián Tél, a Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele, a Kiss Vakond, a Roncsfilm, a Zsiguli, a Hasutasok, a Bakkerman című film egyedi humorával és látásmódjával meghatározója volt a magyar filmes undergroundnak. B. Nagy László- és Balázs Béla-díjas, 2008-ban megkapta a Szentes Városért Emlékérmet. Huszonhat éve él Taliándörögdön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!