Kultúra

2009.11.25. 11:54

A víz fogja össze a német, osztrák és magyar diákokat

Bakonynána - Uniós támogatással megvalósuló együttműködés segíti a nánai diákokat a német nyelv tanulásában és gondolkodásuk fejlesztésében.

Győrffy Árpád

A Bakonyban megbújó ezer lelkes település nagycsaládosok letelepítésével erősíti az általános iskolás korosztályt, hogy ezzel is csökkentse az önkormányzatra jutó fenntartási kiadásokat.

Az inkább pénzügyi, szociális hátterű lépések mellett a tartalom javításával igyekeznek vonzóbbá tenni a dudari iskolával közös szervezetben működő német nemzetiségi általános iskolát a térségben élő gyerekek és szüleik előtt.
 
Egyik ilyen kezdeményes, az Európai Unió támogatásával zajló Comenius iskolai együttműködésben való részvétel. A bekapcsolódásban fontos szerepe volt a németországi testvértelepülésnek, a Brémától észak-nyugatra lévő Jade-nak.

A nánaiak az egyik jadei iskolával és a Fertő-tó partján lévő ausztriai Purbach UNESCO minősítésű iskolájával dolgoztak ki közös projektet.

Az egész életen át tartó tanulás elősegítését szolgáló uniós programban jelentős anyagi támogatást biztosítanak ahhoz, hogy a különböző tagállamok közoktatási intézményei partnerkapcsolatot alakítsanak ki, valamilyen közösen kiválasztott témára felépített munkával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!