Kultúra

2014.10.15. 15:55

Absztrakt kortárs műalkotás az utcán

Veszprém - Újabb térinstallációval gazdagodott a sétálóutca, Halmi-Horváth István Struktúra I. című alkotását a napokban avatták fel az aluljáró keleti bejáratánál.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester kiemelte, a Kossuth utcát a felújítás után otthonunkká kell változtatnunk. Ahogy egy lakásban is személyes tárgyakat, festményeket rakunk a falra, úgy a közterületeken is segítségül hívhatjuk a képzőművészetet, fogalmazott a városvezető.

Brányi Mária alpolgármester elmondta, a nonfiguratív alkotások befogadása sokszor nehéz. Ahhoz, hogy ezek a művek közelebb kerüljenek az emberekhez -, teret kell adnunk a kortárs alkotóknak, mondta, majd hozzátette, a nagyméretű, az időjárás viszontagságainak is ellenálló műalkotás telepítése technikai bravúr volt. Végül reményét fejezte ki, hogy további képzőművészeti tárgyak kerülhetnek a veszprémi közterületekre a közeljövőben.



Halmi-Horváth István (jobbra) is részt vett a mű felavatásán (Fotó: Penovác Károly)

A környezettel együtt él, az időnek és a felhők vonulásának olyan pontos tükrözője lesz, mint egy napóra, fogalmazott a térinstallációról Géczi János költő. Halmi-Horváth István munkásságáról elmondta, másként alkot, mint mestere, Szabados Árpád, munkái az utóbbi évtizedben párhuzamosokból és színsávokból állnak.

- A képzőművész alkotásainak befogadásakor a művészet és az élet modern összeolvadásának lehetünk tanúi, mondta Géczi. Hozzátette, egyenes vonalakat csak az ember tud húzni. majd arról beszélt, amikor a régészek feltárták Balácapusztát, és bevetették repcével a földet. a légifelvételeken másképp sárgult a repce ott, ahol rom volt. - A Halmi-Horváth-képeket is ilyennek látom, felülről pillantjuk meg őket egy nézőpontból, geometrikusak és absztraktak, de visszabontható belőlük egy másfajta valóság, fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!