Különleges élményeikről meséltek

2018.01.11. 10:53

Abu-Dzabiban és a Camino France-on járt a Közéleti Kávéház két vendége

Életre szóló élményekkel gazdagodott a húszas éveiben járó fiatal ács és a 70 éves, franciául és németül jól beszélő nagyvázsonyi nyugdíjas.

Molnár Sándor 

Wágenhoffer Károly és Piltman Gábor az előadás előtt a zarándokútlevéllel és az El Camino teljesítését igazoló dokumentummal Fotó:  Molnár Sándor

„Földijeink messze földeken” címmel kerül sort a Közéleti Kávéház legutóbbi előadására a Reményi Antal Rendezvényházban. Az este folyamán Piltman Gábor mesélt az Abu-Dzabiban lezajlott Worldskill szakmai világbajnokságon szerzett élményeiről, Wágenhoffer Károly pedig a Camino France teljesítése során szerzett megéléseiről tartott érdekes beszámolót.

Piltman Gábor a 20 fős magyar csapat tagjaként, az ács szakma hazai képviselőjeként, vett részt az Egyesült Arab Emirátusban októberben megrendezett versenyen. A 22 év alatti fiatalok részére meghirdetett küzdelemben egy négy modulból álló kerti kiülőt kellett 22 óra alatt elkészítenie a versenyzőknek. Gábor hat hónapot készült a megmérettetésre, ahol végül a 20 indulóból a 14. helyet szerezte meg és mindössze három ponttal maradt le a saját maga elé kitűzött céltól, a kiválósági érem megszerzéséről. – Jól haladtam, egy-két hibám azért volt, nem tudtam teljesen befejezni a feladatot, de ez csak nyolc versenyzőnek sikerült a húszból – értékelte röviden a versenyt a fiatalember. Elmondta még, hogy életre szóló élmenyeket szerzett. Teljesen más kultúrával és emberekkel találkozhatott. Rácsodálkozott a rengeteg pénzből felhúzott felhőkarcolókra, lenyűgözték a sivatagokban kialakított zöld területek. A verseny előtt programokat szerveztek részükre, amelyek során a sivatagban felépített faluban tevegelhettek, ralizhattak, fotózkodhattak. Különleges élményeit fényképekkel illusztrálva osztotta meg a hallgatósággal.

Kiderült az is, hogy legközelebb szeptemberben Budapesten, az Euroskill Európa Bajnokságon tarthat majd szakmai bemutatót a fiatal nagyvázsonyi ács. Azt est másik vendége, a már nyugdíjas Wágenhoffer Károly 70 évesen teljesítette a francia El Caminót. Három-négy éve fogalmazódott meg benne a gondolat és mint mondja : megígértem a Jó Istennek, hogy ha lesz rá időm megcsinálom. Egyedül vágott neki a nagy kihívásnak, hívő emberként, vallási zarándokként. 31 nap alatt közel 800 kilométert gyalogolt. St Jean Pied de Port-ból indult és Santiago de Composteláig zarándokolt. A Szent Jakab útikalauz alapján vágott neki az útnak, amelynek során átlagosan 27 kilométert tett meg naponta. Kiemelte, hogy az útra fel kell készülni mind fizikálisan, mind lelkileg és fontos az angol nyelv ismerete is, de térképre és telefonra nincsen szükség.

Wágenhoffer Károly és Piltman Gábor az előadás előtt a zarándokútlevéllel és az El Camino teljesítését igazoló dokumentummal Fotó: Molnár Sándor

Élményeit megfogalmazni nem lehet, ezt meg kell élni. – Biztos, hogy valamilyen szempontból más ember lettem – mondta el Wágenhoffer Károly, aki szerint az út legnagyobb tanulsága, hogy nem a pénz a legfontosabb, hanem az egymás iránti szeretet, az egymással való törődés és ez sajnos nagyon sok emberből hiányzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában