Korszakalkotók

2018.12.14. 11:08

Adyt és modern irodalmunk születését mutatja be az Irodalmi Magazin

A folyóirat Várad, Holnap, Ady című tematikus száma a hazai kulturális élet egy kiváló városát, irodalmi társaságát és költőjét állítja fókuszba.

Az Irodalmi Magazin megadja a 2019-es Ady-centenárium felütését: Várad, Holnap, Ady című számával megemlékezik a korabeli Nagyváradról mint gazdasági, kereskedelmi és kulturális központról, továbbá A Holnapról mint irodalmi társaságról és antológiáról, illetve Ady Endréről is.

A lapszám ismertetője szerint

az első rész a századfordulós Várad szellemiségét idézi meg a maga sokrétűségében, így nem csupán irodalomtörténeti, de helytörténeti, nyelvészeti és zenetörténeti összefüggésben is.

A magazin a Holnap antológia szerzőinek műveiből is ízelítőt ad: Babits Mihály, Juhász Gyula, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Miklós Jutka, Balázs Béla és Ady Endre alkotásaiból szemezget, illetve cikkeket közöl munkáikról vagy életüknek a korszakhoz és Váradhoz köthető szakaszáról.

„Annát sem merte megszólítani, titokban járt el őt nézni a színházi próbákra, a közönség egy eldugott helyéről bámulta, az estéket pedig gyakran töltötte a színésznő ablaka alatt.”

(Részlet Pataky Adrienn Juhász Gyuláról írt cikkéből, mely az Irodalmi Magazin Várad, Holnap, Ady című számában jelent meg)

 

A lap további írásai Ady Endrére összpontosítanak – kitérnek művészetének modernségére, szerelmi lírájára, költészetének társadalmi és irodalomtörténeti jelentőségére vagy épp az életmű aktualitásának kérdésére. A kor irányzatainak sokféleségére, kultúraszerveződésének sarokpontjaira, egy képzeletbeli Budapest–Nagyvárad tengely mentén, irodalomtörténészekkel készült interjúk mutatnak rá – olvasható az ismertetőben.

Részlet Thimár Attila az Irodalmi Magazin 2018/4. Várad, Holnap, Ady című lapszámában olvasható írásából.

Az összeállítás segíti az egykori esztétikai, kulturális és irodalompolitikai dilemmák megértését, és rávilágít arra, hogyan válhatott a kánon részévé, sőt kultikussá Ady Endre lírája és személye, illetve A Holnap alkotói csoportosulása.

Borítókép forrása: Irodalmi Magazin / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában