olvasólámpa

2017.10.19. 20:34

Ahol nincs ritmus, ott nincs élet

Sirokai Mátyás költő, zenész és Makai Máté író, újságíró volt a Művészetek Háza Veszprém rendhagyó irodalmi programsorozata, az Olvasólámpa vendége csütörtök este a Dubniczay-palotában.

Leitner Vera

Mint az a költők közös zenélésével színesített, Versek, dobok, húrok című felolvasó estje során kiderült, a két fiatal művész motivációi, gondolkodásmódja több ponton találkozik; a leghangsúlyosabb kapcsok aa lüktető lelkigyakorlatok, Philip K. Dick írói látásmódja, a zene szeretete és a beat korszak hangsúlyainak és mélységeinek alapos ismerete.

 

- Minden a ritmus, a beat köré épül fel az életben, a ritmus mindannyiunkban benne van, ki jobban figyel rá, ki kevésbé, ám ahol nincs ritmus, ott nincs élet – véli a Taplocán született Sirokai Mátyás, az A beat tanúinak könyve vagy A káprázatbeliekhez című mű írója, aki bebizonyította, az ugrálókötelezésről, hulahoppkarikáról is lehet örök érvényű, egzisztenciális kérdéseket felvető műveket írni.

A veszprémi származású Makai Máté első prózakötete tavaly jelent meg Koriolán dala címmel. A meditáció kapcsán kifejtette, a gondolatoknak ez a fajta tudatos megfigyelése, elengedése, a jelenre történő ösdzpontosítás – nyugatias változatban: mindfulness – az élet minden területén, így az alkotás során is alkalmazható.

Máté azt is elárulta, nemcsak a próza, a versírás is foglalkoztatja, ugyanakkor most egy Veszprémben játszódó gyermekregény is körvonalazódni látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában