Kultúra

2017.04.28. 11:32

A boldog békeidőkről vetélkedtek Ajkán

A jó hangulatú rendhagyó történelemórán a tanulók szívesen oldották meg a feladatokat, azt mondták, jó lenne, ha az iskolai felmérők is ilyenek lennének - tájékoztatta lapunkat Müller Magdolna könyvtáros.

Penk Tímea

Boldog békeidők - a kiegyezés és kora témakörben szervezett vetélkedőt hetedik osztályos tanulóknak az ajkai Bogáncs gyermekkönyvtár. Müller Magdolna és Gombos Anikó gyermekkönyvtárosok Ajka történetének erről az időszakáról is meséltek.

- A történelemórákon nem esik szó arról, hogy 1865-ben vette kezdetét a szénbányászat, és folyamatosan nyitották meg az újabb aknákat. 1878-ban üveggyárat, 1910-ben téglagyárat alapítottak. Szilvágyi Károly néptanító 1888-ig szervezte az oktatást, megalakította a Somlóvidéki Tanítóegyesületet, később szakmai könyvtárat is létesítettek az egyesület tagjai. Ajka első nyilvános könyvtárának alapítása is erre az időszakra esik, 1906-ban 372 kötettel alakult az intézmény. Az iparkamara 1876-os jelentése hetven iparost sorol fel, a falvakban tizenegy vízimalom működött - ismertette Müller Magdolna. Hozzátette: a kiegyezést idéző vetélkedőn a Pannon Várszínháznak a kort idéző jelmezeivel tették emlékezetessé a délutánt, ezért a szervezők és a résztvevők is hálásak voltak.

A versenyzők munkáját Kocsisné Gyimóthy Éva és Molnárné Samu Mária nyugdíjas pedagógusok, valamint Mészárosné Veres Ildikó könyvtáros értékelte. Első helyezést értek el a Fekete-Vörösmarty iskolába járó diákok: Boda Máté, Farkas Zsóka, Mayer Barnabás és Papp Liliána. A második helyen az iskola egy másik csapata végzett. A gyerekeket Kissné Orbán Beatrix készítette fel a versenyre. Harmadik helyezést ért el a magyarpolányi Kerek Nap Általános Iskola. Negyedik a Szent István Római Katolikus Általános Iskola, ötödik helyen a Borsos Miklós Általános Iskola csapata végzett.

A gyerekek ajándékcsomagot és könyvet kaptak jutalmul, a tanév végén pedig mindannyiukat közös kirándulásra hívták a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!