Arany János-tárlat a buszon

2018.10.09. 07:00

Ajkán járt az Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

A könyvtár meghívására a város vendégül látta a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születésének a 200. évfordulója alkalmából összeállított vándorkiállítását. A nagyközönség számára ingyenesen látogatható tárlat egyik különlegessége, hogy egy autóbusz belső terében kapott helyet.

Borsos Renáta

Nagy látogatottságnak örvendett Ajkán az Arany-200 busz Fotó: Borsos Renáta

Az Év Kiállítása 2018 különdíjban részesített Arany-200 Busz vándorkiállításnak az origóját az évforduló kapcsán egy, a 2017 májusában a Petőfi Irodalmi Múzeumban bemutatott Arany János költészete előtt tisztelgő, Önarckép álarcokban című kiállítás adta. A reprezentatív tárlat okán elkészült tavaly tavasszal egy, az oktatáshoz is szervesen kapcsolható utazó változat, mely 2017. július 10-től járja az országot, kiterjesztve útvonalát az egész Kárpát-medencére, bemutatva Arany János költészetének, életének meghatározó történéseit.

Nagy látogatottságnak örvendett Ajkán az Arany-200 busz Fotó: Borsos Renáta

Az Arany János-emlékbizottsághoz köthető, immáron hatalmas sikerű kiállítás kivitelezésében Szilágyi Judit mint az Arany-200 Busz projekt fő kurátora, illetve Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vállalták az oroszlánrészt. Azóta is szívügyüknek tekintik a projektet, tudtuk meg Kozma Tímeától, az irodalmi múzeum külsős munkatársától mint az Arany-200 Busz kísérőjétől és Szőke Csabától, a Bács-Kiskun Megyei Nemzetőrség hadnagyától mint kinevezett utazó nagykövettől. A hadnagy lapunknak elmondta, hogy több mint 460 napja van folyamatosan úton a különleges autóbusz. Ez idő alatt a kiállítás a látogatottságát tekintve már százezer fölötti nézőszámot generált.

Az egyedi látványvilágú tárlat felfedezésében Tímea készségesen állt lapunk rendelkezésére.

Elmondta, hogy az interaktív kiállításon versekkel, a költő relikviáival, illetve különféle dokumentumokkal találkozhatnak a látogatók, melyekkel egy átfogó képet igyekeztek adni Arany János költészetéről. A bemutató térben helyet kapott többek között egy olyan látványos mozgatható installáció, melyen mozaikszerűen kirakható Arany portréja, olyan pluszinformációkat megjelenítve egy-egy darab kirakós hátulján, mely a költő születésétől egészen a haláláig tartalmazza a főbb történéseket az életéből.

Helyet kapott egyebek mellett a Szondi két apródja költemény is tükör­írással feltüntetve, illetve szemet gyönyörködtető kivitelezésben pályatársak, költők portréi, Arany költészetéről vallott gondolataikkal gazdagítva. A kiállítási tárgyak zöme finom textúrájú fából készült. Több esetben jelentős ez azért, hogy tapintással is érezze a látogató a kiállított darabot, a teljesebb művészeti élmény befogadása céljából. A tárlaton a modern technika vívmányait ugyancsak becsempészték az alkotók a csupán autóbusznyi térbe, ahol manuális játékok, valamint a digitális eszközök mind a szórakoztatást, mind pedig a tudásszerzés lehetőségét egyaránt kínálják a résztvevőknek.

A digitális technikának hála, kuriózumként a látogatók Arany János zene iránti vonzalmával is megismerkedtek. A kiállításon Arany dallamai ezúttal világzenei és jazz feldolgozásban csendülnek fel, plusz kincseket is rejtve. A fiatal látogatók körében a Bëlga zenekar előadásában hallható Toldi volt az abszolút kedvenc. Többek között sokan megtekintették a kisfilmként megalkotott Tetemrehívást. A rengeteg hanganyag és interjú mellett egyfajta extraként nézték meg a Magyarországra akkreditált nagyköveti kar képviselői által magyar nyelven előadott Családi kör című verset. Az Arany-buszon mindenki szívesen időzött, belemerülve a költő színes, sokrétű alkotói világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában