Árveréssel fejeződött be a kőfaragótábor

2019.07.18. 11:00

Amatőr és profi szobrászművészek éves szimpóziuma Alsóörsön

lmmár tizen­nyolcadszor rendezték meg a Sirály parkban a kőszobrász-, kőfaragó-szimpóziumot, ahol amatőr és profi szobrászművészek találkoztak. Az idei téma a titok volt.

Szendi Péter

A táborozók között volt diák, tanár, festő és látványtervező is

Fotó: Szendi Péter/Napló

Both Gábor tizenöt éven keresztül odaadóan szervezte a kőfaragótábort, de három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy átadja másoknak a szervezési lehetőséget.

Hangos kopácsolást hallott az ember, amikor megközelítette a Sirály park és a móló közötti területet. A kőszobrászok javában dolgoztak. Az elmúlt évek során többször változott a helyszín, a csapat összetétele, bár van jó néhány olyan résztvevő, akik csaknem minden évben elzarándokolnak kedvenc táborukba, és alig várják azt.

Évenként új a téma, egyvalami azonban állandó: a közösség ereje és az alkotás igénye ebben az ideális környezetben. Így volt ez most is. Mint azt a szervezőktől megtudtam, a kollektív bölcsesség dönt ilyenkor, a következő évi témát szavazással, közösen választják ki.

A táborozók között volt diák, tanár, festő és látványtervező is
Fotó: Szendi Péter/Napló

Idén izgalmas feladatot kellett megoldani: a titok fogalma került fel az immár hosszú listára. Érdekes volt megtapasztalni, hogy hányféle módon lehet megközelíteni azt, hogy eljussunk a titok nyitjáig. Azért a titkot választották az idei témának, mert ez korábban még nem volt. Az elmúlt években a szabadság, a tűz, az öröm és az erotika is képviseltette magát.

– Ebben az évben tízen éltek a táborozás adta lehetőséggel. Többségük Budapestről érkezett, néhány kivételtől eltekintve szakmabeliek, de volt közöttük diák, tanár, festő és látványtervező is – tudtuk meg Baran György főszervezőtől.

Az utolsó napon Ferenczy Gábor alpolgármester köszönetet mondott Both Gábornak, aki tizenöt éven keresztül szervezte a kőszobrász-találkozókat, és a mostani tábor szervezőinek is. Arról beszélt az alpolgármester, hogy az önkormányzat a jövőben is támogatja az alkotótábort anyagilag, technikai felszereléssel és a helyszín biztosításával.

A kőfaragó alkotótábor a korábbi gyakorlattal egyezően árveréssel zárult. Az árverésen szerencsére több szobor is elkelt, egyet pedig, ahogy az elmúlt évek során, az önkormányzat is vásárolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában