Isten hozta, őrnagy úr!

2019.01.30. 16:00

Amerikai lelkész volt a pápai Gyurátz Kör vendége

Az amerikai légierő tartalékosaként a helyi bázisreptéren vallási szolgálatot két éven át ellátó Mark Marius amerikai evangélikus tábori lelkész mutatkozott be a Gyurátz Körben.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén a pápai bázisreptéren szolgáló Mark Marius amerikai evangélikus tábori lelkész tartott előadást magáról, szakmájáról, feladatairól hétfőn az evangélikus látogatóközpontban. Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően az angolul beszélő lelkész tolmácsolásában Szabó Ferenc evangélikus tábori lelkész volt a gyülekezet segítségére.

Mark Marius őrnagy, tábori lelkész, Szabó Ferenc tábori lelkész és Polgárdi Sándor esperes a Gyurátz Körben Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az amerikai hadseregben őrnagyi rangban szolgáló Mark Marius a Naplónak nyilatkozva elárulta, 2018 októberében érkezett az amerikai légierő tartalékosaként Los Angelesből, ahol lutheránus lelkipásztorként tevékenykedett az egyházban és iskolában. 2020 márciusáig tartózkodik Pápán. Feladata, hogy az amerikai légierő kötelékében kielégítse az itt missziót teljesítő tizenkét nemzet valamennyi katonájának spirituális igényeit, vallási hovatartozástól függetlenül, s teszi ezt egyedüli angolul beszélő káplánként, azaz tábori lelkészként.

– Számos alkalommal volt szerencsém szolgálni az Amerikai Egyesület Államokon belül és kívül egyaránt. Voltam fél évig Olaszországban, két hétig Norvégiában, valamint négy évig Angliában, ahol a rengeteg papi teendő mellett jutott időm városnézésekre is – mesélte.

Mark Marius a pápai reptérrel kapcsolatosan megosztotta, nagyon jó, örömteli tapasztalat, hogy az amerikaiak által üzemeltetett hatalmas objektumokhoz képesti magyar bázison egyedülálló lehetőség nyílik az amerikai életmód levetkőzésére, és a helyi sajátosságok, a kultúra, az emberek, a nehéz nyelv feltérképezésére. Mint mondta, szükségszerű volna a magyar nyelv alapkifejezéseit tanulniuk, hogy megfelelően kommunikálhassanak a mindennapok során a városban, ám sok katona számít rá, még ha ez igazságtalan is, hogy enélkül is boldogulni fog, mert egyre több magyar beszél angolul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában