a seb a cédruson végleges

2018.07.17. 07:00

Átvitték a szerelmet a túlsó partra – Nagy László-napot tartottak Iszkázon

A település önkormányzata és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány szervezésében a Művészeti Akadémia támogatásával a jelentős múlttal rendelkező eseményt, a Nagy László-napot idén július 14-én tartották a költő szülőházánál.

Borsos Renáta

A költő énekelt versei is felcsendültek az idei iszkázi Nagy László ünnepen. A hiányt próbálják évről évre pótolni,azonbanaseb a cédruson mindenképpen végleges

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nagy András grafikus, a költő fia úgy fogalmazott, negyven éve hunyt el édesapja, a hiányt próbálják évről évre pótolni, de a seb a cédruson végleges. Másfél évtizede már annak, hogy évente, így idén is a magyar kulturális élet élenjárói tiszteletüket teszik az emlékháznál, a költő alkotói nagysága előtt. Nagy László öccse, Ágh István költő, Iszkáz díszpolgára, a nemzet művésze, a néhány hete a Magyar Örökség kitüntető cím viselője az alkalomból a Kihalt emlékhely című versét osztotta meg a jelenlévőkkel. A megemlékezésen „Aranypénz-térdű szerető” címmel Nagy László énekelt versei és népköltési fordításai csendültek fel Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában.

A költő énekelt versei is felcsendültek az idei iszkázi Nagy László ünnepen. A hiányt próbálják évről évre pótolni,azonbanaseb a cédruson mindenképpen végleges

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Kiss Ferenchez köthető Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult. Az alkotótársakkal együtt markáns zenei stílust alakítottak ki a tradicionális magyar folklórmuzsika motívumkincsével gazdagítva. Novák Péter zenész, táncos, énekes – az ő szavaival élve –, kultúrmunkás úgy fogalmazott, a megzenésített versekkel és anekdotákkal Nagy László halhatatlan személyiségének a portréját igyekeztek megrajzolni. A műsor első felében Sebő Ferenc dalaiból idéztek, kinek szellemi munkásságára Nagy László rendkívül erősen hatott. A felnövekvő zenei nemzedék mentoraként is említett költőtől, az Aranypénz-térdű szeretőt az Etnofon zenei társulás is feldolgozta Sebő Ferenc után, az utóbbi verziót hallhatta a közönség. Az örömzenét Novák Péter átkötései, néhol már egyetemes kultúrtörténeti kalandozásai tették kerek egésszé.

A műsor végére Nagy László megzenésített versei mellett helyet kapott egy Kiss Ferenc-dal a Vízöntő zenekar múltjának ápolásaként, illetve egy Etnofon által komponált, Vándor dal címet viselő muzsika, mely az elvágyódásról, útkeresésről, a hazatérésről szólt. A költő szülőházánál ünnepélyes keretek között Vörösmarty Éva, a Megyei Közgyűlés alelnöke, Kontrát Károly Parlamenti Államtitkár, a Bolgár Kulturális Intézettől Aratóné Kraszteva Tatjana, Cseh József Iszkáz polgármestere, valamint Nagy Zsuzsanna, a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány kuratóriumi tagja és Balázsné Márton Mária, a pápai Nagy László Iskoláért Alapítványtól elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában