a legsötétebb oldal

2017.09.15. 18:41

Auschwitzba kerülnek a lengyel túlélő festményei

Az egykori Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs és megsemmisítő tábor múzeuma vásárolta meg a náci haláltábort túlélő francia festő, David Olere 18 képét.

A festő 1902-ben született Varsóban, ott végezte művészeti tanulmányait, ezután Gdanskba, Münchenbe, Berlinbe, majd Párizsba utazott, végül a francia fővárosban telepedett le.

A Paramount, a Fox és a Gaumont filmstúdiók számára készített jelmezeket és reklámplakátokat, 1937-ben francia állampolgárságot kapott.

A francia rendőrség 1943-ban tartóztatta le, internáló táborba vitték Drancyba, onnan mintegy ezer zsidó rabtársával együtt Auschwitzba.

A lágerben a Sonderkommando tagja lett, amelynek tagjait a meggyilkoltak holttestének elégetésére kényszerítették.

„Ő volt az egyetlen a Sonderkommando foglyai közül, aki képein ábrázolta, milyen volt a mindennapi munkájuk a krematóriumok kéményeinek árnyékában és milyen erős az ember akarata a túlélésre. Festményei Auschwitz legsötétebb oldalát mutatták meg” – idézte a közlemény Piotr Cywinski múzeumigazgatót.

A művész 1985-ben, 83 évesen halt meg Franciaországban.

A 18 auschwitzi képpel, amelyeket a lengyel kulturális minisztérium vásárolt meg, a múzeum az Olere-életmű legjelentősebb kollekciójának birtokába jutott.

A festő néhány képe a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben, néhány tucat fekete-fehér rajza szintén Izraelben, a varsói gettó harcosainak szentelt házban található az Akko melletti Lohamei Hagetaot kibucban.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!