Kultúra

2016.03.10. 11:40

Az alkotásnak sokféle formája van - Ismét Hegyeshalmi László a Művészetek Háza igazgatója

A legfontosabb, hogy a program, amit tervezünk, megvalósítunk, eljusson a közönséghez, mondta Hegyeshalmi László, akit a városi közgyűlés ismét kinevezett a Művészetek Háza igazgatójának.

Balla Emőke

– Mi motiválta önt a pályázat benyújtásakor?

– Egy művelődési intézményt vezetni, különösen alkotóként – hiszen én képzőművészként, kurátorként is alkotó munkát végzek, katalógusokat szerkesztek, tervezek – kreatív folyamat. Az ilyen típusú kreatív munkából soha nem lehet visszavonulni. Másrészt a Művészetek Házának van egy lendülete, melynek részesei mindazok, akik itt dolgoznak. Úgy gondoltam, ezt a folyamatot viszem tovább. Érzek még magamban annyi erőt, kreativitást, elképzelést, hogy újabb öt évre nekivágjak.

– Egy intézmény vezetése hivatali teendő. Összeegyeztethető ez a művészi tevékenységgel?

– Attól függ, ki hogyan fogja fel. Egy művészeti intézmény vezetését csak hivatásként és szenvedéllyel lehet gyakorolni. Egy intézmény vezetésének vannak napi hivatali feladatai, jogi, közgazdasági, gazdálkodási értelemben, fontos, hogy az ember megismerje ezeket, a szakmai ismereteken túl ezekre is egyre nagyobb szükség van. Egy alkotóművésznek sem hátrány, ha ezeket tudja. Ahhoz, hogy azt a magas minőséget, amit eddig elértünk, produkálni tudjuk, pályázatokat kell írni, mecénásokat, szponzorokat felkutatni.

Fotó: Nagy Lajos

– Jut ideje az alkotásra is?

– Kényes egyensúly, hogy ezzel a munkával párhuzamosan miként tud az ember felszabadítani a maga számára annyi időt, ami a szellemi megújuláshoz, felfrissüléshez, az alkotómunkához szükséges. Ha jól működik az intézmény, elégedett vagyok és nem azon gondolkodom, mennyi idő jut a saját munkám kivitelezésére. Ha nem hozok létre fizikai tárgyakat, akkor is alkotó maradok, ezt nem lehet abbahagyni. Az alkotásnak sokféle formája van, írok, jegyzetelek, rajzolok, fotózok, ötleteket valósítok meg.

– A Művészetek Háza által megfogalmazott célokat sikerült megvalósítani?

– A legfontosabb mindannyiunk számára, hogy az a program, amit mi tervezünk, megvalósítunk, eljusson a közönséghez. Van egy ismeretterjesztő, művészetközvetítő szerepünk is. A művészet, kreativitás az életünk egészére hat. Aki látogatja a képzőművészeti, irodalmi, zenei, rendezvényeket, filmes programokat, elméleti előadásokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, az itt szerzett élményeit, ismereteit sokféle módon hasznosíthatja. A közönség – annak ellenére, hogy van egy törzsközönségünk – folyamatosan változik. Ez egyrészt az életkorból adódik; a legkisebbekkel kezdjük, az óvodás korosztály számára is tartunk beavató foglalkozásokat. Másrészt a kortárs művészet rendkívül változékony. Sok új forma jelenik meg, új problémák, a művészet reagál a minket körülvevő életre, sokféle válasz létezik. Célunk, hogy minél szélesebb körben elérjük a közönséget. Vannak olyan ideáink, hogy minden veszprémi legalább egyszer látogasson el hozzánk, mert tudjuk, aki egyszer bármelyik programunkra eljön, olyan élményt kap, hogy később is visszatér.

– Fiatalok látogatják a rendezvényeket?

– Nemzetközi tendencia, hogy a múzeumlátogató, a kortárs művészet iránt érdeklődő közönség a harmincnál idősebb korosztály. A legkülönbözőbb intézmények indítottak programokat, miként lehet megnyerni az aktív, fogékony, 14–25 éveseket. Én ezt az időpontot korábbra teszem, úgy vélem, érdemes az óvodásokkal, általános iskolásokkal is foglalkozni. A városi önkormányzat idén meghirdeti a Fiatalok évét, amihez a kulturális, művészeti intézmények is csatlakoztak. Megpróbáljuk a fiatalokat kedvezményekkel, játékokkal, vetélkedőkkel megnyerni.

– A Művészetek Háza nemcsak képzőművészettel foglalkozik. A többi művészeti ág programjai is kedveltek?

– A kortárs művészet minden műfaját megcélozzuk, így volt ez korábban is. A Művészetek Háza specialitása és legerősebb területe a képzőművészet. Van két nemzetközi hírű gyűjtemény – a László Károly Gyűjtemény és a Vass László Gyűjtemény –, valamint négy kiállítóhely, ahol veszprémi, magyarországi és külföldi alkotók egyéni és csoportos kiállításait rendezzük. Mi gondozzuk a régió csoportos kiállítását, a háromévente megrendezendő Tavaszi tárlatot. Jelen van az irodalom, folyóiratunkkal, könyvkiadónkkal, irodalmi rendezvényekkel, fontosnak tartjuk a kortárs zene megismertetését, noha nem ez a fő profilunk. Mert ha a kortárs képzőművészet megismertetéséért, megszerettetéséért sokat kell dolgozni, a kortárs zenéért még többet. Mindig nagy érdeklődésre tartanak számot a filmvetítések, a Pannonfíling Klubbal közösen szervezzük a programokat, értékes filmeket vetítünk a közönségnek. Minden műfajban fontos, hogy a kortárs művészekkel, alkotókkal találkozhasson a közönség; a múzeumpedagógiai foglalkozás mindig élményszerű, amikor az alkotó is jelen van, ő talál ki programokat. Számomra is megmaradtak azok a találkozások, amelyeken gyerekkoromban részt vehettem.

– Milyen rendezvényekre készül a közeljövőben a Művészetek Háza?

– Négy lengyel fiatal kiállítására készülünk a Csikász Galériában, régi elképzelésünk, tervünk, hogy a Lengyel Intézettel is szorosabb kapcsolatot építsünk ki. Utána pedig nyílik az idei Tavaszi tárlat a Művészetek Háza összes kiállítótermében, sőt, a piarista gimnáziumban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!