Klasszikusok ismert művei

2019.12.06. 07:00

Az Állami Operaház Zenekarának tagjai adtak ingyenes hangversenyt Pápán

Ajándék adventi hangversennyel, egy kis tavaszt csempészve a hideg napokba, melengette fel a szíveket az Állami Operaház Zenekara Pápán és Kiskőrösön.

Laskovics Márió

A Magyar Állami Operaház Zenekarából összeállított kamaraegyüttes magas színvonalú koncertet adott a pápai Nagytemplomban

Fotó: Laskovics Márió

A Magyar Állami Operaház Zenekarából összeállított kamaraegyüttes adott ingyenes hangversenyt Négy évszak – télen címmel hétfőn a Szent István vértanú-templomban, illetve másnap a kiskőrösi evangélikus templomban. A műsorban Vivaldi A négy évszak, valamint Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című műve csendült fel. A rendkívüli alkalomra megtelt a barokk Nagytemplom.

A Magyar Állami Operaház Zenekarából összeállított kamaraegyüttes magas színvonalú koncertet adott a pápai Nagytemplomban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Antonio Vivaldi, az itáliai concerto atyja 1725-ben komponálta négy, egyenként három tételből álló hegedűversenyét. Az argentin tangószerző, harmonikás Astor Piazzolla 1965 és 1970 között keletkezett műve eredetileg hegedű, zongora, elektromos gitár, nagybőgő és bandoneón (harmonika) kvintettjére íródott, de kamara- és nagyzenekari átiratban – ahol a hegedű kapja a főszerepet – szintén népszerű. A hangversenyeken a Vivaldi és Piazzolla által megkomponált minden egyes évszak párban követte egymást. A szólisták is a zenekar tagjai – Ecseki Anikó, Rajka Imola, Závodszky Magdolna, Dóczi Áron hegedű szólamvezetők, valamint Kállai Ernő koncertmester – voltak.

Popa Gergely zenekari igazgató elmondta, jószolgálati programjukkal eljuttatják a komolyzene vidéken élő kedvelőinek az Operaház, illetve az Erkel Színház falai közt képviselt, terjesztett magas művészetet. Az idei tematikus keresztény évadukban hagyományteremtő szándékkal megvalósult program során elsőként a pápai katolikus, majd a kiskőrösi evangélikus felekezetet látogatták meg, egy kis tavaszt csempészve a hideg napokba.

Kállai Ernő koncertmester megjegyezte, a zenekar legtöbbször az árokban játszik, kísérve az operákat. Ezúttal azonban nyílt színen mutathatták meg, hogy nagyszerű zenészekből állnak. Az Operaházban rengeteg produkció fut egyidejűleg. Mint mondta, a próbáktól, előadásoktól függően szerveződött a közel harminc fős csapat, akikkel remek volt együtt dolgozni. Vivaldi hegedűversenye talán az egyik leghíresebb, -populárisabb klasszikus zenei mű, amivel még az is találkozik, aki nem hallgat komolyzenét. Piazzolla átiratában pedig Vivaldi-idézetek is elhangzanak, így egyfajta modern fúziót hallhatott a nagyérdemű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!