Kultúra

2010.07.13. 16:45

Az anyai szeretet erejével

Veszprém - Utolsó simításokat végzi a Pannon Várszínház társulata A kőszívű ember fiai Vándorfi László által színpadra alkalmazott változatán a füredi ősbemutató előtt. A téma elnyűhetetlen és örökkévaló: a család, az apa, anya, gyermekek közötti kapcsolat, minden érzésünk meghatározója, minden örömünk, bánatunk forrása. Magánügy? Korántsem.

Bartuc Gabriella

A Baradlay család története fölzaklat, a könnyekig meghat, az egész élet jelképévé lesz előttünk. Vajon miért? Erről is beszélgettünk Kubik Annával, Baradlayné alakjának megformálójával.
 
- Úgy hallottam, Baradlayné volt az egyik szerepálma. Mit mondhat a mai nézőnek a Baradlay család története?
 
- Életem első színházi élménye volt A kőszívű ember fiai, amit 13-14 évesen láttam fantasztikus szereposztásban Fehérváron, a Bartók Gyermekszínházban. Komlós Juci játszotta Baradlaynét. Magyartanárnőm még most is emlegeti, az előadás után írt fogalmazásban egyedül én foglalkoztam Baradlaynéval mint példaképpel, mindenki más Richárdról, Arankáról stb. írt. Éppen ezért most nagyon örülök, hogy Vándorfi László meghívott erre a szerepre.
 
- Hogyan lehet ma ezt az asszonytípust, a szabadságharc nőideálját hitelesen eljátszani, akinek az értékrendjében első a haza és a család? Mára ezek a fogalmak mintha kiüresedtek volna.
 
- Pontosan ezért írta meg Jókai is a regényt húsz évvel az 1848-as szabadságharc után. Úgy érezte, szükség van a hazaszeretet erősítésére. Korabeli figurákból írta meg folytatásokban egy pesti újságban, akkor még Az örök anya címmel. Azt is tudjuk, hogy Jókai édesanyjáról mintázta Baradlaynét. Most is húsz évvel vagyunk valami után, ilyen szempontból nagyon érdekes a párhuzam. Talán most is ráfér erre a népre egy fölrázás, hiszen nem tudunk másként a népek kohójában megmaradni. Ha nem a saját értékeinket helyezzük előbbre, akkor elveszünk, beolvadunk, holott szerintem ez a kis nép megérdemli, hogy kiemelkedjen. Nagyon szívdobogtató az első részben elénekelni a Talpra magyart, Rossa László kiváló zenét írt hozzá, pedig nehéz dolga volt, mert van már egy dallama, amit mindenki ismer, de szerintem ez az új változat is megmarad sokak fülében, akárcsak a szép, autentikus siratók például.

- Valóban, könnyekig megható, ősi érzéseket hív elő a lélek mélyrétegeiből az előadás.
 
- Persze, miután Ősiben születtem - csap le a poénra Kubik Anna nevetve. - Ez a másik, ami miatt vállaltam a szerepet, hogy itthon játsszam, szűkebb pátriám közönsége előtt.
 
- Említette, hogy Jókai a saját édesanyjáról mintázta Baradlaynét. Önnek ki volt a minta? Vannak még ilyen, a szeretet erejével irányító hős anyák?
 
- Vannak még ilyen asszonyok, ismerek is sokakat, ezért él ez a nemzet szerintem még mindig. Az én anyám is, bár 84 éves, de a mai napig oroszlánként tartja egybe a családot tűzön-vízen át, nem ilyen nagy nemzeti ügyekben, de mindannyiunk számára ő a minta a mai napig. Hárman vagyunk testvérek, három lány. Mindkét nővérem itt él Várpalotán. Csodálkozik is a gyermekem, mikor azt mondom neki, megyünk haza Ősibe. Bár évtizedek óta Budapesten élek, nekem még mindig Ősi a haza.
 
- A történelmet férfiak írják, általában a férfi hősökről, holott a nők lelkében legalább akkora tragédiák zajlanak. Görög tragédia hősnője lehetne minden gyermekét elvesztő asszony.
 
- Abszolút az antik tragédiák hősnőihez hasonlatos Baradlayné, aki akár életet is áldoz a szent célért. Hát ez pokolian nehéz kérdés. Beleillik a pályafutásom során eljátszott nőalakok vonulatába: Júlia, Melinda, Tünde, Johanna, Jelena Andrejevna... Én nagyon boldog vagyok ettől a szereptől.
 
- Úgy tudom, a próbák idejére hazaköltözött Ősibe, illetve Veszprémbe. Hogy érzi magát itthon?
 
- Lélekben mindig is falusi maradtam, nekem itt élhetőbb az élet, mint a fővárosban. Nem szerettem meg Budapestet, ez az igazság. Ezen a nyáron sokat vagyok itt, Ősiben édesanyámnál, illetve amikor éjszakába nyúlnak a próbák, akkor az egyik veszprémi panzióban alszom, nagyon jól érzem magam itthon.
 
- Mivel oldja a bemutató előtti stresszt?
 
- Nagyon izgulós vagyok, ez megmaradt, ezt nem tudom levetkezni, de kell is az adrenalin ehhez a pályához. Bemutató előtt megajándékozzuk egymást a társulatban, szerintem ez itt is divat, azután lazítok, olvasom Kuncz Aladár Fekete kolostorát, ami rendkívül leköt. Füreden 16-án, pénteken mutatjuk be A kőszívű ember fiait, azután majd csak ősszel játsszuk. Ám visszajövök az Anna-bálra lányommal, aki 19 éves és gyönyörű. Meghívott bennünket a polgármester, amit örömmel elfogadtunk.

 

A kőszívű ember fiai nyitja a fesztivált

A FüredFest nyitónapján, július 16-án, pénteken 21 órától tartja Jókai Mór A kőszívű ember fiai című műve legújabb színpadi változatának ősbemutatóját a Pannon Várszínház.

A zenés játék főszerepeiben láthatja a fesztiváli közönség többek közt Kubik Annát és Gazdag Tibort.

Színpadra alkalmazta és rendezte: Vándorfi László. Koreográfus: Krámer György. Zene: Rossa László. Helyszín a Balaton Szabadidő- és Konferencia-központ.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!