Kultúra

2017.04.29. 11:23

"Az aranykezű püspök” - Kiállítás a Szaléziánumban

Azt mondják, az augusztusban születettek aktív emberek, és ez igaz az 1840. augusztus 10-én született Hornig Károlyra, kezdte köszöntőjét Nagy Károly címzetes apát és kanonok "Az aranykezű püspök” címmel nyílt kiállítás megnyitóján pénteken a Szaléziánumban.

Rieger Zsanett

A Hornig Károly bíboros- püspök életét és munkásságát bemutató kiállítás a halálának 100. évfordulójára emlékezve jött létre. Köszöntőjében még elmondta, fiatalkora óta ismerte a bíborost, egy kórházban is születtek. Még hozzátette, ő maga is próbálja megőrizni Hornig Károly örökségét. Ez a kiállítás az utókor hálájának kifejezése, és hiszi, hogy az örökség tovább fog élni. A tárlatot Márfi Gyula érsek nyitotta meg, aki Hornig Károly életéről elmondta: a püspök tanulmányait Bécsben, Pesten és Budán végezte. Pappá 1862-ben szentelték. Később teológus doktorátust szerzett, és hittanár lett a budapesti egyetemen. Veszprémi kötődése 1888- ban kezdődött, ekkor lett püspöke a városnak. Simor János avatta hivatásába, amit XIII. Leó pápa erősített meg. 1912- ben X. Pius pápa avatta bíborossá. Munkásságáról még Márfi Gyula érsek elmondta, a Szent István Akadémia alapító tagja volt. Rendezte a papok fizetését, megújította a papnevelést, és segélyezésre is sok pénzt költött. Hozzátette, a bíboros szigorú, de nagylelkű ember volt, aki sokat dolgozott életében. Sok pozitív dolgot hagyott maga után, zárta megnyitó beszédét. Hornig Károly 1917. február 9- én, hetvenhat évesen halt meg. A megnyitón még közreműködött Zsilinszky Cecília, akinek gyönyörű zongorajátéka emelte az esemény fényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!