Versek zenébe ágyazva

2018.08.08. 14:00

Az éjszaka csodái elevenedtek meg a könyvtárudvarban

Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett színművész tartott Weöres Sándor-estet a balatonkenesei Könyvtárak éjszakája program keretében szombat este a könyvtárudvarban.

Leitner Vera

Bonyár Judit, Hűvösvölgyi Péter és Hűvösvölgyi Ildikó zeneszóval és énekkel egészítette ki az irodalmi estet

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A NeoFolk duó tagjai, Bo- nyár Judit és Hűvösvölgyi Péter zeneszóval és énekkel egészítette ki az irodalmi estet, mely így igazán hangulatos, élményszerű nyáresti programmal ajándékozta meg a verskedvelő hallgatóságot. A rendezvényen Weöres Sándor különböző tematikák köré csoportosított műveit hallhatta a közönség, így a tündérek világát megidéző művektől, gyermekversektől kezdve elhangzott a bohókás álomképek szövevényét felvonultató Az éjszaka csodái, az anya fájdalmát ábrázoló Mária siralmai, de a népi hiedelmek, a mágia, valamint a természet nyelvén megénekelt érzelmek, a szerelem motívumai is visszaköszöntek a Rongyszőnyeg ciklus vagy a Holdaskönyv gazdag versanyagából is merítő est során.

Bonyár Judit, Hűvösvölgyi Péter és Hűvösvölgyi Ildikó zeneszóval és énekkel egészítette ki az irodalmi estet
Fotó: Nagy Lajos / Napló

 

Közös összekötő kapocsnak minősült azonban a valamennyi műben felbukkanó csoda, mely ki-kikacsint Weöresnek szinte valamennyi alkotásából az olvasóra, hallgatóra, s képes a felnőtteket is gyermeki szemmel rácsodálkoztatni a világra. A közel másfél órás előadást Bonyár Judit énekkel, csellón, tilinkón, Hűvösvölgyi Péter, Hűvösvölgyi Ildikó keresztfia pedig gitáron, buzukin kísérte. Az előadó-szerzőpáros együttműködését sajátos, egyéni muzikalitás jellemzi, a magyar és Kárpát-medencében élő népek zenéiből, a Balkán és a Közel-Kelet zenei hatásaiból táplálkoznak, így nem véletlen, hogy a Weöres-esthez általuk megalkotott zeneanyag hitelesen simult a költő verseinek szövetéhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában