Kultúra

2016.11.22. 20:10

Maksa Zoltán: Az élet humoros oldalán

Pápa - Közel tíz éve nem járt Pápán Maksa Zoltán. A népszerű humorista november első felében tőle szokatlan szerepkörben Baktai Mária kiállítását nyitotta meg a Huszár Közösségi Házban.

Polgár Szilárd

A bakonyaljai városban tett látogatása apropóján Maksa Zoltán interjút adott a Naplónak, amelyben először a képzőművészet és a humor kapcsolatáról beszélgettünk vele, ám később szóba kerültek egykori és jelenlegi pályatársai, valamint magánéletének hullámvölgyei is.

- 2014-ben ismertem meg Baktai Máriát és családját - mesélte a humorista. - Nagyon megtetszettek a festőművésznő alkotásai. Én Picassón és Vasarelyn nőttem fel, a képzőművészet ezen ágát nem igazán ismertem. Így felajánlottam a segítségemet, hiszen az ő realisztikus művészeti világa jelenleg semmilyen bemutatkozási fórumhoz nem jut.

- Humor és képzőművészet. Látszatra teljesen eltérő kulturális terület, ám, mint a példa is mutatja, létezik közös nevező.

- Jól együtt tudunk gondolkodni, és rengeteget beszélgetünk. Jómagam zenélek is, és a zeneszerzésben is inspirálnak az alkotásai. Mindketten próbáljuk a világ valódi szépségét, értékeit megmutatni, mert jelenleg ezekből látszik a legkevesebb. Jó lenne, ha ezekhez a dolgokhoz az új generáció fogékonyabban állna, ám bemutatóinkon nem találkozunk fiatalokkal.

Maksa Zoltánt és Baktai Máriát összeköti, hogy nagyon jól tudnak együtt gondolkodni, és rengeteget beszélgetnek. A humoristát a zeneszerzésben is inspirálják a képzőművész realisztikus alkotásai  Fotó: Polgár Szilárd

- Talán nem tőlem hallja először, hogy változik az értékrend, és sajnos nem jó irányba...

- Igen, óriási nézettséget produkálnak a kereskedelmi tévék borzalmas műsorai. Tíz éve még este könyvet olvasott az ember, most pedig az okostelefont böngésszük. Ezen is lehetne persze értékes információhoz jutni, de sajnos a silányság és az igénytelenség felé megyünk, hogy a műveltség hiányáról ne is beszéljünk. Nemrég voltam az Erkel Színházban, ahol öltönyben, nyakkendőben feszengtem, mert körülöttem pulóveres, farmeres emberek voltak. Ma már ott tartunk, hogy egy hölgyön a magas sarkú cipőt is megünnepeljük a haverokkal. A klasszikus, dolgok, amiktől egy férfi valóban férfi, a nő pedig nő, sajnos kimennek a divatból. Ez része a globális változásnak.

- A humor is sokat változott az utóbbi években. Amerikai mintára megjelent a stand-up. A régiekről, így Markosról, Nádasról, Ihosról, vagy éppen Maksáról egyre kevesebb szó esik.

- Az ezredforduló után megjelent az utánunk következő generáció. 2006-ban jómagam is tiszteletbeli tagja lettem a Dumaszínháznak, amikor szembesültem vele; én is stand-upolok, csak nem tudtam addig, hogy ezt így hívják. Én inkább előadóestnek mondanám. A magyar nyelv csodálatos szójátékokra ad lehetőséget, ezt a humorpanelt bárki használhatja, ebből születik a stand-up is. Az viszont probléma, ha, mondjuk, közel negyven előadóból húsz teljesen egyforma. Kevés az igazi egyéniség.

- Manapság azon előadókat ismeri a széles közvélemény, akik rendszeresen szerepelnek a médiában. Jelenleg Maksa Zoltán sem folyik a csapból, azért emlékeznek még önre?

- Nekem annak idején ott volt a Maksa-híradó, amelyből az M3 sokat ismétel. De a Rádiókabaréban és a Dumakabaréban is rendszeresen szerepelek. Sokkal aktívabb és nyitottabb vagyok, mint korábban. Négy előadással járom az országot, ebből három stand-up, egy pedig a Konyhashow című színházi estem, mindegyik másfél órás. A közelmúltban telt házak előtt léptem fel a Vajdaságban, de sokat járok a Felvidékre és Erdélybe is.

- Több interjúban is említette, hogy Nagy Bandó Andrást tekinti mesterének. Tartják a kapcsolatot? Mikor találkoztak utoljára?

- Sajnos már nincsen aktív kapcsolat, személyesen nagyon régen nem találkoztunk. Pályatársaim közül viszont jó barátságban vagyok Aradi Tiborral és Varga Ferenc Józseffel, velük közösen karácsonyozunk, összejárunk, rengeteg hülyeséget csinálunk együtt. A fiatal humoristákkal is jó a kapcsolatom, olyannyira, hogy ha valamelyikük nem tud elvállalni egy fellépést, engem ajánl.

- Szintén régi ismeretség fűzi a pápai Szabó Szilárdhoz és Szabó Józsefhez. Ők a 7-4 Törpe HRT-vel megnyerték a Ki Mit Tud? humor kategóriáját.

- Nagyon régi a kapcsolat, még a 90-es évek elején meghívtak Pápára a helyi humorfesztiválra zsűrizni. Olyan jó lett az együttműködés, hogy felkértem őket, dolgozzanak velem a Maksa-híradóban. Később már kollégaként a Maksa-vízió című tévésorozatomban is szerepeltek. Két végtelen jó humorú, kedves ember. Örültem, hogy most Pápán újra találkoztam velük.

- Két válás van Maksa Zoltán háta mögött, amelyekről úgy fogalmazott: a sok munka vezetett mindkét házasságának a felbomlásához.

- Szerintem negyven fölött lesz igazán érett egy férfi, amikor már felelősséggel gondol a családjára és a gyermekeire. Korábban a karrierépítés dominál, és az egzisztencia megteremtése, sokszor ez őrli fel a kapcsolatokat. A kisebbik lányom még csak 11 éves, a nagylányom pedig Mexikóba ment férjhez, most látogat majd haza az unokámmal. Szeretném, ha ők is az élet humoros oldalán állnának, kinevetve, elengedve és így megoldva a felmerülő problémákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!