Kultúra

2011.09.28. 04:43

Az érték megmarad - Az ajkai egyesület tagjai őrzik a kézműveskultúrát

Ajka - Az Ajkai Kézműves Művészeti Egyesület tagjai együtt állították ki legújabb alkotásaikat a művelődési központban.

Tóth B. Zsuzsa

A tárlaton Rédling Nikoletta verssel, a Borsos iskola diákjai népdalokkal köszöntötték az érdeklődőket. Bábics Valéria, az intézmény igazgatója a tárgyalkotó népművészet kezdeteire emlékezett beszédében. Mint mondta, néhány évszázaddal ezelőtt a népi iparművészetet a paraszti kultúrában mozdulatról mozdulatra adták át. Mostanában azonban, amikor az embernek gyakran az az érzése, hogy minden egész eltörött, fontossá válnak az ilyen alkalmak művészeti életünk bármely területén.

- Mondják, érték és stílus nélküli világban ténfergünk, keressük kétségbeesve az igazodási pontokat, a kapaszkodókat, hogy utat találjunk önmagunkhoz és egymáshoz. Értékválság, halljuk. Hogy van ez? Az érték, köszöni szépen, jól van. Nézzünk csak körül itt a teremben, előttünk a gyönyörű szőttesek, a bőr- és textilmunkák, csuhék, gyöngyök, agyag, üveg. Az egyén választása a döntő. Amikor nagy mennyiségben ránk zúdul - illetve arra, aki hagyja - a silány, a szemét, az érdemtelen, színvonaltalan semmi, még inkább felértékelődnek és hangsúlyosabbá válnak azok a közösségek, amelyek népi kultúránk megőrzésében, átörökítésében vállalnak szerepet, mint például az Ajkai Kézműves Művészeti Egyesület - mondta Bábics Valéria.

Szólt arról, az egyesület tagjainak átörökítő misszója jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen sem a jelenben, sem a jövőben nem találhatjuk meg önmagunkat, ha nem ismerjük gyökereinket. Az egyesület e cél érdekében mindent elkövet. Játszóházakban ismertetik meg a népi kismesterségek alapjaival a fiatalokat, de példát adnak arra, mekkora örömet jelent az alkotómunka, az anyag megismerése, a technikák elsajátítása.

A tárlaton Angermayer Judit, Pintér Gyuláné, Kiss István, Bartáné Schenek Katalin, Babos Anita, Szalay Károlyné, Malomvári Miklósné, Kothencz Edit, Csala Zsuzsa, Schindler Attila és a kör vezetője, Szalai Jánosné mutatkozott be.

 

Az Ajkai Kézműves Művészeti Egyesület 2002-ben alakult, a jelenleg 15 tagú közösség célja, hogy összefogja, erősítse, szervezze a kézműveskultúra iránt érdeklődőket. Azokat, akik alkotótevékenységükkel ápolják, őrzik népi hagyományainkat és a múlt kincseit megismertetik újabb és újabb generációkkal. A tagok között található csuhé-, gyékény-, szalmatárgy-, népi bőrtárgykészítő, szíjgyártó, textiltárgykészítő, kádár, csiszoló, gyöngyfűző, origamis, nemezelő és  kovács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!