Kultúra

2014.05.02. 19:35

Keserü Ilona-kiállítás a Vaszaryban

Balatonfüred - A magyar kortárs festőművészet egyik legnagyobb alakjának kiállítását nyitjuk meg, fogalmazta meg a rendezvény és a művész helyét Cserép László.

Győrffy Árpád

A Füred Kulturális Kft. társügyvezetője a Vaszary Galéria nagytermét zsúfolásig megtöltő érdeklődőket köszöntötte ezzel a Kossuth- és Munkácsy-díjas Keserü Ilona tárlatának csütörtöki megnyitóján. Az eseményen Bóka István polgármester társaságában részt vett Szőcs Géza költő, miniszterelnöki megbízott, de rajtuk kívül is több ismert résztvevője volt a rendezvénynek, köztük Alföldi Róbert színművész is.

Aknai Katalin, Kovács Anna Zsófia, Geskó Judit, Keserü Ilona, valamint Klimó Károly szobrászművész a Szépművészeti Múzeummal közösen létrehozott tárlat tegnapelőtti megnyitásakor (Fotó: Győrffy Árpád)

Az Aknai Katalin és Kovács Anna Zsófia kurátorok által összeállított anyagot tudományos tanácsadójuk, Geskó Judit művészettörténész ajánlotta a nézők figyelmébe. Mint elmondta, a Budapesti Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye új színelméleti sorozatot indít. Ennek első bemutatóját, Keserü Ilona Az idő színtere Cangiante című tárlatát Balatonfüreden az életművet átfogó módon feldolgozó anyagokkal egészítették ki a kurátorok. A Szépművészeti Múzeum számára mindig is fontos volt az a frissesség, ami Füreden oly jól tapintható. Ezért a közös kiállításaik közül nem is egyben szisztematikusan vizsgálják a klasszikus művészet és a modern művészet több szálon összekapcsolódó összefüggéseit. Keserü Ilona kiállítása egyike ezeknek a bemutatóknak.

A művész színhasználatát a 19. századi francia impresszionisták munkáival vetette össze. Keserü cangiante, azaz színváltó festményeit az ősszel Pesten nyíló kiállításon közvetlenül is össze lehet majd vetni a francia képtár remekeivel. A füredi kiállítás viszont annyival több, hogy a Vaszary Galéria termeiben folyamatában tanulmányozhatják a nézők Keserű Ilona 1959-től festett kompozícióit. A gesztusképeket, a barokk változatokat, a zsilettrajzokat, a nyolcasos képeket és azokat is, amik a balatonudvari temető szív alakú sírköveinek ihletésére születtek mondta többek között a művészettörténész a gazdag anyagról, amit július 27-ig tekinthetnek meg a nézők a Vaszary Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!