Kultúra

2011.02.15. 12:41

Az időjárás alapjai

Veszprém - A meteorológia alapjaival ismerkedett meg mintegy háromszáz alsó tagozatos diák az elmúlt napokban a megyeszékhelyen.

Gajdos József

A Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesülete szervezésében megtartott ismeretterjesztő előadásokon Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülés és veszélyjelző meteorológusa beszélt az időjárás alapfogalmairól a kíváncsi alsósoknak. A diákok többek között megismerkedtek a földi légkör szerkezetével, a vízgőz szerepével, az időjárási frontokkal, de azt is megtudták, hogyan készül a televíziós időjárás-jelentés.

Az interaktív előadás megmozgatta a gyerekek fantáziáját, az előadó kérdéseit követően gyakran jelentkeztek az iskolások, örömmel bizonyították tudásukat, amit persze a jó válaszért kapott apró jutalomcsoki is inspirált. Az előadássorozat végére kiderült, sokan tisztában vannak a víz körforgásával, azonban nem mindenkinek világos, mi a különbség a zápor és a zivatar között, illetve a hideg- és melegfront nem "langyos", hanem kettős frontot hoz létre.

A veszprémi egyesület 2007 óta járja szervez programokat a helyi általános iskolákban, hogy minél több fiatal váljon a meteorológia szerelmesévé, vagy legalábbis nyitott szemmel figyelje az égi változásokat. A Báthory, a Deák és a Gyulaffy általános iskolák a tartalmas előadáson túl egy témához kapcsolódó könyvvel gazdagodtak, amit az intézmény könyvtárának ajándékoztak a szervezők, hogy akit érdekel az időjárás, később is színvonalas tananyaghoz jusson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!