Kultúra

2017.06.15. 19:40

Az írott szövegnek ma is értéke van - Ünnepi könyvhét Veszprémben

VESZPRÉM - Könyvbemutatókkal és író-olvasó találkozókkal kezdődött az Ünnepi könyvhét a megyeszékhelyen csütörtökön.

Marton Attila

Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében felidézte, 1927-ben Supka Géza író vetette fel egy országos könyves találkozón, hogy rendezzenek minden településre kiterjedő könyvünnepet. A nagyszabású rendezvényt két évvel később, 1929-ben hívták életre először. Az alpolgármester arról is beszélt, a könyv fogalma és életünkben betöltött helye sokat változott az első könyvünnep óta eltelt közel kilencven év alatt. Főképp igaz ez az utóbbi egy-két évtizedre, amikor digitalizált és hangoskönyv formájában is jelen van az írott szöveg, amelynek értékállósága továbbra is töretlen, tette hozzá az alpolgármester.

Závada Péter költő, slammer megnyitójában hangsúlyozta, az internet térhódítása miatt tarthattunk attól, hogy a fiatalok nem vesznek majd a kezükbe könyvet. Ez azonban nem így van, az embereknek szükségük van arra, hogy a videóban és képben tobzódó felületek mellett kettesben maradjanak egy könyvvel. - Olyan intim viszony ez, amelyet semmi más nem helyettesít - fogalmazott. Závada Péter felidézte, hétévesen találkozott először a verssel, tinédzserkorától húszas évei elejéig a rap felé fordult érdeklődése, és megalakították az Akkezdet Phiai hiphopzenekart. Majd Parti Nagy Lajos egyik kötete után talált vissza az írásos költészethez, és több kortárs szerző is nagy hatással volt rá egyedi humorával, nyelvi leleményeivel az ezredfordulón. A megnyitón közreműködött Palásti Máté gitárművész. A nyitónapon Ircsik Vilmos Bűnök és bűnhődések című kötetéről Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese beszélgetett a szerzővel, míg Vörös István Thomas Mann kabátja című könyvét Kőrössi P. József kiadóvezető mutatta be. A könyvhét kapcsolódó rendezvényeként Géczi János Kontinentális kedd - Összegyűjtött versek (1983-2014) című kötetét mutatták be az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A Szent Imre téren tíz kiállító, köztük könyvesboltok, kiadók és veszprémi kulturális intézmények települtek ki. A könyvhét pénteken további kötetbemutatókkal és beszélgetésekkel folytatódik, majd szombaton délelőtt zenei programokkal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!