Kultúra

2015.09.17. 19:43

Az örökség őrzői - Kiállítás a hímzőműhely alkotásaiból

Balatonfüred - Rendkívüli kiállítás nyílt a Kisfaludy Galériában, melyen többek között bemutatják a muzeális értékű 250 éves úrasztala terítőt, és annak feldolgozását is.

Kekk Sára

Bóka István füredi polgármester megnyitó beszédében elmondta, a mai korban, mikor mindent készen kapunk, megvehetünk, kultúránk és örökségünk, illetve ezek továbbörökítése az egyik legfontosabb. Bár nagy kihívásnak számít a kulturális identitásunk megőrzése, a Balatonfüredi Örökségünk Hímzőműhely tagjai ennek kiválóan eleget tesznek, hiszen eddig már hatszáz munka került ki a hímzők műhelyéből. Laczkovits Emőke néprajzkutató beszédébe belefoglalta, a műhely tagjainak számos elismerését, többek között a 2009-ben szerzett Magyar Kézművesség Alkotói Nagydíját, valamint a 2010-ben kiérdemelt Miniszterelnöki Hivatal legmagasabb díját. Elmondta, a kiállításon számos egyedi alkotás is látható, például a kalotaszegi vőfélykendők feldolgozásai, melyek ritkán látni ilyen tárlatokon, valamint kiemelte, a hímzőműhely tagja olyan alapanyagokkal dolgoznak, melyek egy részével az elmúlt harminc évben nem találkozott.

Szuper Miklósné átadta az adományukat Miklós Ferencnek
Fotó: Penovác Károly

A Balatonfüredi Örökségünk Hímzőműhely csütörtökön nyílt kiállításának különlegessége, hogy az az elmúlt 11 évet foglalják össze. A tárlaton szereplő remekművek között szerepel a református templomban őrzött, muzeális értékű 250 éves úrasztala terítő és annak feldolgozása is.

Az ünnepség zárásaként a füredi hímzőműhely vezetője, Szuper Miklósné átadta adományukat Miklós Ferencnek, a Balatonfüredi Református Egyházközség lelkipásztorának, mely a műhely tagjai által készített úrasztala terítő és mintájával egyező keresztelőkút takaró volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!