Kultúra

2016.10.30. 12:18

Az újítás viszi előre a művészetet - Beszélgetés Hegyeshalmi Lászlóval

Balatonfűzfő - Pályájáról, családjáról és a művészet alapkérdéseiről is beszélt Hegyeshalmi László képzőművész a Kontrasztok beszélgetéssorozat vendégeként.

Marton Attila

Farkas István moderátor az alkotót balatonfűzfői kötődéséről, a művészet szerepéről és a nonfiguratív ábrázolások befogadásáról is kérdezte a Vágfalvi Ottó Művelődési Központban rendezett beszélgetésen. Hegyeshalmi László képzőművész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója – aki több alkotását is elhozta a találkozóra – elmondta, tízéves koráig élt Fűzfőgyártelepen, és számos családtagja lakott évtizedekig a településen, ezért a mai napig szorosan kötődik a városhoz.

A beszélgetés első felében a gyermekkoráról és felmenőiről is mesélt. A középiskola után előbb a szombathelyi Tanárképző Főiskolán végzett matematika-rajz szakon, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. A művész 1974 óta állít ki, a megyeszékhely mellett Veszprém megyei településeken és Budapesten is több alkalommal bemutatkozott. Kurátorként közel háromszáz kortárs képzőművészeti kiállítást rendezett az elmúlt évtizedekben.

Hegyeshalmi László és Farkas István a beszélgetésen. Az alkotó szerint a művészet legfontosabb feladata, hogy élményt adjon (Fotó: Marton Attila)

A beszélgetésen a művészet céljáról és a non-figurális, absztrakt festészetről is szó esett. Hegyeshalmi úgy vélte, ha van funkciója a művészetnek, az elsősorban az, hogy élményt adjon a befogadónak. Szerinte a huszadik századtól kezdve mindent a ráció felől közelítünk meg, az érzékelés más módjai háttérbe szorulnak, ez nehezíti az absztrakt művek befogadását is. Hangsúlyozta, hisz a progresszióban: minden korban akadtak olyan alkotók, akik újdonságot hoztak az addig megszokott ábrázoláshoz képest. Az absztrakt képzőművészet létrejöttében fontos szerepet játszott, hogy az első világháború borzalmait az alkotók már nem akarták és tudták leképezni a klasszikus formákkal. A figurális és nonfiguratív ábrázolás közötti kapcsolatról szólva elmondta, nincs semmilyen szembenállás a két irányzat képviselői között, a határvonal szerinte inkább a minőségi és a kevésbé színvonalas alkotások között húzódik. Megjegyezte, az egyetemről manapság kikerülő képzőművészek elsöprő többsége már ismét figuratív műveket hoz létre.

Bár Hegyeshalmi Lászlót számos díjjal kitüntették, leginkább a tanításra büszke, és arra, hogy számos korosztállyal szerettette meg a képzőművészetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!