Kultúra

2015.03.19. 18:40

Az utazó Mindszenty József - Kiállítás a Szaléziánumban

Mindszenty József bíborosnak az emigrációban élő magyarok körében végzett lelkipásztori tevékenységét bemutató kamarakiállítás nyílt a Szaléziánumban.

Marton Attila

Az utazó Mindszenty József című kiállítás megnyitóján Márfi Gyula érsek köszöntőjében hangsúlyozta, az egyházi körben Mindszenty jeleníti meg Magyarországot.

Kovács Gergely, okleveles posztulátor, a Mindszenty Alapítvány tagja elmondta, a bíboros 1971-ben érkezett a bécsi Pázmáneumba, ahol minden vasárnap misét mutatott be, és egy kisebb közösség jött létre körülötte. Mindszenty gesztora lett a külföldön élő magyarságnak, akiknek korábban nem volt lelkipásztora, s 1975-ben bekövetkezett haláláig látogatta az emigrációban élő magyarokat. Kiemelte, a szentté avatási eljárás megindításában is fontos szerepet játszott ez a szerepvállalása, mert megerősítette azokat a közösségeket, akikkel találkozott.

A kamarakiállításon a látogatáson készült fényképek és a külföldön élő magyarok buzdítására írt szövegrészletek segítségével mutatják be a bíboros tevékenységét. A tárlat a Pannon Egyetem Magyar Napok című programsorozatának előrendezvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!