Kultúra

2009.12.27. 10:27

Bajcsy-Zsilinszky emlékére

65 esztendővel ezelőtt ölték meg a kezdettől fogva Magyarország háborús részvételét valamint a faji és politikai megkülönböztetést ellenző neves politikust, publicistát, Bajcsy-Zsilinszky Endrét 1944 december 24-én Sopronkőhidán.

Kiss Nikolett

A kiemelkedő antifasiszta történeti személyiségről a mai fiatalság keveset hallhat, szinte nem is ismerik, a történelmi tankönyvek lapjain is alig-alig lehet felfedezni.

Keszthely felé haladva, a főútról Balatonrendesnél ágazik le egy kis bekötőút a partra, ahol a vasúti sín és a tó által körbezárt kis földnyelven áll a magyar antifasiszta ellenállási mozgalom kiemelkedő vezető egyéniségének és vértanújának, Bajcsy-Zsilinszky Endrének pálkövei kis nyaralója. Emlékmúzeumként 1966. július 10-én, a neves politikus születésének 80. évfordulóján nyílt meg.

Bajcsy-Zsilinszky Endre a húszas évek végén vette bérbe a csöndes partmenti területet azzal a szándékkal, hogy nyaralót épít majd, ahol pihenhet, alkothat. Szerény anyagi körülményei miatt azonban sokáig sátorban, később egy saját maga által felépített kunyhóban töltötte a nyári hónapokat. Zsilinszky nem szokványos stílusú, modern villát akart emelni, hanem egy olyan építményt, amely jellegénél fogva harmóniában van a múlttal és a tájjal.

Egy balatonszemesi parasztház szolgált mintául a pálkövei nyaralóhoz, melynek felépítése 1937-ben fejeződött be. A talpas, tornácos és nádtetős ház két lakóhelyiségét a konyha és a belőle nyíló szoba képezte. A padlástér is lakható volt szükség esetén.

Bajcsy-Zsilinszky Endre Pálkövén tartózkodott a legszívesebben. Itt találkozott barátaival és harcostársaival, akikkel együtt gondolkodott és munkálkodott az ország jobb jövőjéért. Számtalan újságcikk és jelentős tanulmány is született itt.

1943-ban volt az utolsó nyara Pálkövén. Mindig azt tervezte, hogy a demokratikus Magyarország megteremtése után itt éli majd le hátralévő éveit.

Ma a pálkövei emlékházat nem látogathatják az emberek, zárva van. A pálkövei strandról az érdeklődők, a zarándokok csak "vízibiciklivel" tudják szinte megközelíteni az épületet. Így megtekinthetik az emléktáblát, a megkapó kis külsejű házat, azonban Bajcsy-Zsilinszky küzdelmes életútjának bemutatását megjelenítő kiállítást nem.

Bajcsy-Zsilinszky Endre antifasiszta mártír úgy történelmi hőseink sorában áll, mint ’48 személyei, vagy az ’56-os Nagy Imre.

Munkásságának, életútjának, küzdelmeinek megismertetése kötelesség a mai magyar ifjúság felé!

Kerecsényi Zoltán
a MEASZ elnökségének tagja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!