Kultúra

2017.05.04. 09:16

Balatoni tündérország - Vollein Ferenc festményeiből nyílt kiállítás

Tihany - Vollein Ferenc festményeiből nyílt kiállítás a Rege cukrászdában Balatoni Tündérország címmel. A neoavantgárd képeken szakrális témák és a Balaton láthatóak.

Sági Ági

A kiállításon Fekete Melinda Zsófia szaxofonművész, a Csurgói Református Gimnázium tanára működött közre, a vendégeket Korzenszky Richárd perjel köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy örül, hogy helyet adhatnak ennek a kiállításnak, és reméli, hogy sokak tetszését elnyerik majd a színes képek.

Szemes Péter esztéta, irodalomtörténész személyesen nem tudott a megnyitóra eljönni, levelét Kárpáti-Beneda Ágnes a Szent Benedek Gimnázium tanára és könyvtárosa olvasta fel. Az esztéta levelében méltatta a fiatal művész tehetségét és kitartását. Értékelte a képeket, melyeken legendák alakjai tűnnek fel, vagy éppen a szentíráshoz és a szentek cselekedeteihez nyúlnak vissza. Szemes Péter szerint a témaválasztás önmagában is egyfajta vállalt morális értékrendet, lélektisztaságot tükröz. Véleménye szerint Vollein Ferenc Somogyi Győző és Udvardi Erzsébet méltó utóda.

-  Amikor festek vagy rajzolok teljesen kikapcsolok, megszűnik a világ. Megálmodom és megfestem a képeket. A nagymamám hitoktató volt, szeretem a bibliát és történeteit- mondta el lapunknak Vollein Ferenc.

A 18 éves fiatalember tehetségét már óvodás korában felfedezték, 15 éves koráig neves művészektől tanulhatott. Hét éve folyamatosan a MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Programjának győztese, a Nemzet Fiatal Tehetségeiért 2016 képzőművészeti ösztöndíjasa. Tavaly Ferenc pápa audienciáján is részt vehetett, és átadhatta Szent Mártont és édesanyját ábrázoló képét, mely most már a Vatikán gyűjteményét gazdagítja. Az ifjú művész jelenleg a Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola gimnáziumának tanulója. A mostani a 36. önálló kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!