Kultúra

2017.05.30. 14:58

Megmutatták értékeiket - Nemzetiségi találkozót tartottak Bándon

Félő, hogy egy bizonyos idő múlva egyre kevesebben lesznek azok, akik ezekkel az értékekkel tisztában vannak és közvetíteni képesek őket. Ezért is fontosak az ilyen rendezvények, mert erősítik a kulturális kötődést és a nemzeti identitást – mondta Schindler László.

Molnár Sándor

2014 óta minden évben megrendezik a nemzetiségi találkozót Bándon.  A rendezvénnyel az a célja a szervezőknek, hogy azokat az értékeket, nemzetiségi és kulturális tartalmakat, amelyek még élnek a környéken megmutassák egymásnak. A helyi hagyományőrzők mellett jelen voltak a szomszéd településekről érkezett vendégek is a Steierlein Katalin Közösségi Házban. Fellépett a műsorban a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tánccsoportja, a bándi óvodások, a herendi  Bauernhuber Családi Zenekar, valamint a hárskúti és a Bándi nemzetiségi énekkarok is . A csoportok ízelítőt adtak településeik kulturális értékeiből a közösségi házat megtöltő publikumnak.

Schindler László Bánd Német Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy most nagyon sok lehetőséget biztosítanak a törvények a nemzetiségeknek, de egyre kevesebb ember van, aki ezzel élni tud.

A faluban a nemzetiségi énekkar 25 fő körüli taglétszámmal működik. Szerencsére rajtuk kívül is nagyon sok az aktív ember, akik más területeken tevékenykednek. Sokan a nemzetiségi oktatásban vesznek részt. A bándi óvoda nemzetiségi óvoda, a herendi iskola nemzetiségi iskola és jónéhányan a fiatalok közül a Lovassy Gimnázium nemzetiségi tagozatán folytatják a tanulmányaikat.

Schindler László azt fájlalja, hogy az egyetem után sokan már nem térnek vissza a faluba és az itt elsajátított ismeretek nem hasznosulnak a településen belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!