Kultúra

2011.09.19. 08:59

Barátok vetélkedtek több napig

Veszprém - A Bem József történelmi vetélkedő eredményhirdetésének szombaton a megyeháza adott otthont, ahol a diákok zsúfolásig megtöltötték a dísztermet.

Mátételki András

A magyar-lengyel együttműködés évének alkalmából rendezett többnapos vetélkedőt a megyei önkormányzat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával. A hétvégi ünnepségen először a Kisművész elnevezésű rajzpályázat győzteseinek gratuláltak. Két témakörben 1200 pályamű érkezett a 6-10 évesektől - 720 Veszprém megyéből -, a zsűri 15 alkotást értékelt.

Roman Kowalski lengyel nagykövet emlékeztetett ar- ra, hogy a II. világháborúban szeptember 17-én támadta meg a Szovjetunió hazáját. Öt és fél éven át tartó tragédia helyszíne volt Lengyelország, de a háború következményeit még ötven éven át viselték. Viszont pozitív eredményt hozott a két nép barátsága: a magyarok befogadták az otthonukból elmenekült lengyeleket, ami megalapozott évtizedes barátságokat.  Beszéde után minden iskola képviselőjének egy lengyel-magyar történelmi olvasókönyvet ajándékozott.

"A barátság az egyik legértékesebb dolog az emberek életében" - jelentette ki dr. Navracsics Tibor. Ez nem önmagától jön, ezért gesztusokat kell tenni, meg kell dolgozni érte. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy Veszprém város egy lengyel hercegről kapta a nevét ezer évvel ezelőtt. "Háborúk, válságok jöttek, de mi akkor is kitartottunk egymás mellett." Végezetül Navracsics Tibor ajándék tarisznyát adott át a versenyben részt vevő 169 diáknak.

A történelmi vetélkedőben az általános iskolások közül első helyen a lemhényi (Erdély) diákok végeztek, míg a középiskolásoknál a győzelmet a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium csapata szerezte meg. A győztesek, illetve a helyezettek egy-egy hetet üdülhetnek majd a vendéglátó országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!