Kultúra

2017.04.05. 08:19

„Bélás” művészetisek és „Fischeres” porcelánosok közös tárlata

Zirc – A helyi III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a herendi Fischer Mór Porcelánipari Szakközépiskola közös kiállítása nyílt a városházán, mely a két középiskola művészeti nevelő-oktató munkájába nyújt bepillantást a diákalkotásokon keresztül.

Müller Anikó Hanga

Ottó Péter polgármester köszöntője után a herendi iskola igazgatója, Szomi Krisztina mondta el ünnepi gondolatait. Felidézte, sok szállal kötődik a „Bélához", ahol tanári pályáját kezdte. A régről datáló kollégális kapcsolatot néhány évvel ezelőtt az intézmények szakmai jó viszonyával is megerősítették. Az igazgatónő szólt iskoláik közös jellemzőiről, a diákok művészeti alkotásairól és sikereiről. – Azért vagyunk itt, hogy elcsodálkoztassuk Önöket.

A közös kiállítást Szomi Krisztina – balról – nyitotta meg, mellette Ottó Péter és Szeifetr György, a zirci középiskola szakmai igazgatóhelyettese Fotó: Müller Anikó Hanga

Mi van jelen itt a folyosó falán és a vitrinekben? A megye középületeiben rendszeresen kiállító művészetisek és a porcelánosok nagyszerű munkái, egyfajta minőség. A különböző technikákkal készült szebbnél-szebb rajzok, magával ragadó ábrázolások teszik láthatóvá, kézzelfoghatóvá azt a minőséget, amely a tanár-diák, mester és tanítvány napi munkakapcsolatában gyökerezik és annak bámulatos eredményeként testesül meg, mondta. A zirci művésznövendékek munkái között láthatók táblaképek, tipográfiai alkotások, rézkarcok, nyomatok, szén-tanulmányok.

Témájukban látványos tájképek, élethű emberábrázolások, természeti formák köszönnek vissza. A herendiek szakköri és műhelymunka termékeiket, Victor Vasarely inspirálta geometrikus stílusú jelmezterveiket hozták magukkal. Emellett helyet kapott a végzős tanulók helikoni ünnepségekre készített porcelánfestménye, egy négy évszakot szimbolizáló lámpaváza, minimalista váza, bonbonér szett. A kiállított képeken, tárgyakban a diákok egyénisége tükröződik, melyben művészi ambíciójukat bontogatják. Az ünnepi megnyitón fuvolazenével közreműködött Palánkai Hanna Dóra és Palánkai Tünde Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!