A keresztért szólt a szent ének

2019.07.29. 18:59

Búcsúi hangversenyt tartottak a pápai Szent Anna-templomban

Két év után, nyár végére visszakerülhet a kereszt a Szent József-kápolna tetejére. Ennek megvalósulásához járult hozzá a Szent Anna-búcsú idei koncertje.

Laskovics Márió

A Szent Anna Kórus jelenleg húsz-huszonöt taggal működik. Jobbra Menyhárt Zsuzsanna főszervező, kórusvezető, kántor Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A hétvégén tartották a Szent Anna-búcsút a Szent Anna-templomban. A vasárnap esti litániát követően jótékonysági hangversenyt szerveztek, melynek adományait a Szent József-kápolna keresztjének helyreállítására fordítják. A koncerten a Szent Anna Kórus mellett fellépett Eisenbeck Ágota, Masszi Anna, Takács László énekművészek, Csatlós Krisztina, Gönye Martin orgonaművészek, valamint Babos Tibor versmondó.

A Szent Anna Kórus jelenleg húsz-huszonöt taggal működik. Jobbra Menyhárt Zsuzsanna főszervező, kórusvezető, kántor Fotó: Laskovics Márió/Napló

Menyhárt Zsuzsanna főszervező, kórusvezető, kántor felidézte, a búcsúhoz mindig kapcsolódik hangverseny. Bíró Lajos karnagy vezette be ezt, aki az 1950-es évektől itt kántorizált.

– Kötelességemnek éreztem, hogy folytassuk ezt a hagyományt. Csupán a cél változott idén. Ezúttal nemcsak a szent, szép zenét, éneklés szerettük volna bemutatni, hogy ezáltal feljebb, közelebb emeljük a híveket a Jóistenhez, hanem a Szent József-kápolna keresztjének visszaállítását is segítettük. A kóruson kívüli fellépőink pedig emelték az est fényét jelenlétükkel, személyiségükkel. A repertoárban egyházi, vallási, többek között Bach, Caccini, Pachelbel és Pergolesi művei kaptak helyet – jegyezte meg.

Eisenbeck Ágota és Masszi Anna énekművészek gyönyörű hangja a karzatról töltötte be a templomot Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent Anna Kórus kapcsán Menyhárt Zsuzsanna elmondta, 1990-ben, egy erdélyi kórus hatására jött létre, s első fellépésük a búcsúkor volt, ötvenkét taggal. Azóta többször újjáalakultak, jelenlegi taglétszámuk húsz és huszonöt között váltakozik, heti egyszer próbálnak.

Gönye Martin orgonán működött közre a koncerten Fotó: Laskovics Márió/Napló

Salgó Ferenc kanonok-plébános a Szent József-kápolna keresztjéről elárulta, 2017 júniusában sérült meg egy viharban, majd kisvártatva daruval emelték le a helyéről. Tehát immár két éve kereszt nélkül áll a 2005-ben átadott, közösségi térként is funkcionáló kápolna. Mint mondta, elkezdődtek a helyreállítási előmunkák, a kivitelező várhatóan augusztus 31-ig visszateszi a keresztet a kápolna tetejére. A rekonstrukcióhoz a helyi önkormányzat és a Veszprémi Főegyházmegye egy-egy millió, a hívek pedig több mint egymillió forint adománnyal járultak hozzá. Még legalább félmillió forint szükséges a közel négymillió forintos összköltséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában