Kultúra

2015.08.07. 09:05

Büszkén őrizzük Auer emlékét

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja.

Balla Emőke

A magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok. Az ő neve fémjelzi az első veszprémi Auer hegedűfesztivált, melyet a Mendelssohn Kamarazenekar és annak művészeti vezetője, Kováts Péter hegedűművész szervezett.

Auer Lipót Veszprémben született, zsidó család negyedik gyermekeként. Apja a csehországi születésű Auer Simon szobafestő, anyja Grósz Rozália. A házaspár 1836-ban telepedett le Veszprémben. A gyermek Lipót zenei tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, ezért apja Liedl Lipótnál, a veszprémi székesegyház első hegedűsénél taníttatta őt. A Pest-Budai Hangászegyleti Zenedében bentlakásos iskolába került, ahol folytathatta elemi iskolai tanulmányait, az iskolai hegedűórákon kívül Ridley-Kohne Dávid magánórákat is adott számára. Tanárának legígéretesebb tanítványává vált. Ösztöndíjat kapott, 1856-ban apjával Bécsbe utazott, ahol a kor jelentős hegedűtanáránál, Jakob Dontnál tanult. Auer visszaemlékezései szerint nála sajátította el a hegedűtechnika alapjait. Nyaranta hazalátogatott Veszprémbe, és alkalmanként hangversenyeket adott a székesegyházban, Ranolder János püspök jóvoltából. Tanulmányait a bécsi konzervatóriumban folytatta, kamarazenét és összhangzattant tanult, az iskola zenekarában a zenekari játékkal ismerkedett meg.

A konzervatóriumban 1858-ban szerzett kitüntetéses diplomát.1861 tavaszán, tizenhat évesen érkezett Párizsba, az akkori világ zenei központjába. Magánestélyeken lépett fel, megismerkedett Berliozzal és Rossinivel, akinek támogatásával a párizsi közönség megismerte az ifjú hegedűst. Néhány hónap múlva apjával Hannoverbe utazott Joachim Józsefhez, aki tanára és pártfogója lett. Lipcsében koncertezett, Düsseldorfban koncertmester, 1866-ban a Hamburgi Filharmóniai Társaság igazgatója lett. Nyikolaj Zaremba, a szentpétervári konzervatórium igazgatója meghívta az iskola hegedűprofesszorának. Az ajánlat három évre szólt, végül negyvenkilenc lett belőle. Auer Lipót művészi kiteljesedése oroszországi tartózkodása idején volt. Hatalmas céltudatossággal és munkabírással sokoldalú tevékenységet végzett: a konzervatóriumban hegedű mesteriskolát vezetett, ő tartotta a vonósnégyesórákat, szólistaként, kamarazene-játékosként és karmesterként is a világ élvonalába került. Zenepedagógusként Auer a hegedűjáték oktatásának egyik legnagyobb alakja. Szigorú volt, megkövetelte a pontosságot, a felkészültséget, a gondos öltözöttséget, és nagyra értékelte a munkaszeretetet.

A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. Kitüntetésekkel halmozták el a Meiningeni Kereszttől a Francia Becsületrenden át a Szent Vlagyimir érdemrendig. Az oroszországi forradalom után az Egyesült Államok fogadta kitárt karokkal, a világ első számú művészeti iskoláinak tanszékvezetője lett. Még nyolcvan évesen is koncertezett a Carnegie Hall-ban. Büszkék voltak barátságára a kor legnevesebb zeneszerzői, hangszeres művészei: Csajkovszkij, Rubinstein, Sarasate, Rimszkij-Korszakov, Liszt Ferenc. Világhírű muzsikusok sokasága került ki kezei alól, Mischa Elman, Jascha Heifetz, Nathan Milstein. Auer egyaránt volt művész és tanár, keresztény és zsidó, orosz és amerikai. És magyar, hiszen vallotta: „minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el"

A mi feladatunk, hogy méltón őrizzük emlékét azoknak a magyaroknak, akikre büszke a nagyvilág. Mi, veszprémiek is őrizzük emlékét. Auernek a városban emléktáblája van szülőházánál, a Thököly Imre utcában, a Tűztorony udvarán, a Veszprémi Panteonban, illetve a Csermák Antal Zeneiskolában. Az intézmény 1980-ben, Auer halálának ötvenedik évfordulóján ünnepi hangversenyt tartott, megjelentette a zeneiskola tanárának, Rakos Miklósnak Veszprémtől Szentpétervárig című könyvét, kamaraterme Auer nevét vette fel, 1990 óta két évente rendezik a nevét viselő hegedűversenyt, 2000-ben Auer zenei fesztivált szervezett. 2007-ben alakult meg az Auer Szimfonikusok, a Veszprémi Ünnepi Játékokhoz kapcsolódóan. Az együttes fesztiválzenekarként működik, tagjai a fesztivál idejére Veszprémbe érkező fiatal muzsikusok, a zeneművészeti szakközépiskola jelenlegi és volt hallgatói. 2010-ben zenés ismeretterjesztő film készült Auer Lipót életéről, Kováts Péter szerkesztésében, Bárány László rendezésében.

2014-ben programirodát hoztak létre Veszprémben Auer Lipót emlékének ápolására, a nemzetközi hegedűfesztivál és hegedűverseny előkészítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!