Kultúra

2013.11.01. 17:25

Csernus műhelytitkai

Tihany - A Kogart Galéria mindenszentekre megnyílt kiállítása Csernus Tibor festő életművének egy eddig kevésbé ismert részére hívja fel a figyelmet, a könyvillusztrációkra, amelyeket Párizsban készített 1965 és 1980 között.

Bartuc Gabriella

Tóth Mihály, a Kogart kulturális titkára köszöntötte a megnyitó vendégeit. A háttérben Lajta Gábor művészettörténész és Mészáros Zsolt kurátor. Betekintést nyerhetünk az alkotó műhelyébe

Bár érzésem szerint először is magát Csernus Tibort kellene beemelni a magyar köztudatba, mert például ismerőseim közül sokan azt hitték, Csernus doktor mutatkozik be új oldaláról Tihanyban. Holott semmi közük egymáshoz. Csernus Tibor Kossuth-díjas magyar grafikus és festő munkái láthatók Tihanyban. Azért tudunk róla keveset, mert 1964-től 2007-ben bekövetkezett haláláig Párizsban élt. Bár volt három nagy átfogó kiállítása Budapesten, 1989-ben és 99-ben a Műcsarnokban, 2006-ban a Kogart Házban, itthon mégis csak kevesen ismerik, miközben Párizsban ünnepelték. Különösen a Caravaggio-sorozata keltett nagy feltűnést. Ugyanis technikában felvehette a versenyt a régi korok legnagyobb mestereivel, miközben a 20 századi ember szabadságával kezelte ezt a festészeti nyelvi arzenált.

Ennek a nagyszerű festőnek láthatók most a könyvillusztrációi a tihanyi Kogart Galériában. Mint ahogy Lajta Gábor festőművész, Csernus barátja megnyitóbeszédében elmondta, rajtuk keresztül betekintést nyerünk az alkotó műhelyébe, aki kezdetben ezekből az illusztrációkból élt. Látjuk, Párizsban hogyan alakul át és hogyan tör magának utat Csernus tehetsége. Elhozták azt a nagyméretű festményt is, amit Poe A holló című verse ihletett, és amin haláláig dolgozott a mester. De ez már egy másik téma.

Szép látogatottságot sikerült elérni a Kogart Tihanynak a galéria nyári megnyitása óta, számolt be Tóth Mihály, a Kogart kulturális titkára. Ezzel a második időszaki kiállításukkal a vendégforgalomhoz igazodva, csendesebb időszakra készülnek, hétvégi nyitva tartással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!