Költészet, zene, hit

2017.10.26. 07:20

Czigány György beszélt életéről, és bemutatta kötetét

Czigány Györgyöt és feleségét látták vendégül a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége veszprémi rendezvényén.

Őrsi Ágnes

Lehetnek jó néhányan, akik Czigány György neve hallatán így sóhajtanak fel: – Azok a régi szép idők! Most, amikor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) Veszprémi Csoportja szokásos havi rendezvényére Czigány Györgyöt és feleségét, Simon Erikát hívta meg, bárki meggyőződhetett róla, hogy a kellemes hang, a szimpatikus egyéniség ugyanaz, mint amikor éveken át a Kossuth Rádió déli műsorának volt része a Ki nyer ma? című zenei vetélkedő, amit Czigány György vezetett. Nehéz elhinni, hogy az Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díjas magyar író, költő, újságíró, szerkesztő és zenei rendező, a Príma Primissima-díj, a Magyar Örökség-díj tulajdonosa, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett érdemes művész már életének nyolcvanhatodik évében jár.

Eddig 41 kötete jelent meg, amelyekből 23 önálló verseskötet.

Mondandóját fiatalos lendülettel, Goethe-idézettel kezdte, melynek lényege éppen a fiatalság titka: olvassunk naponta legalább egy verset, hallgassunk zenét, gyönyörködjünk festményekben, és naponta cselekedjünk valami jót! Szuggesztív elő-adásában Czigány György arról vallott, mit jelent számára a költészet, a zene és a hit szimbiózisa. Szavai mintegy körbeölelték a meghívás apropóját; feleségével legújabb köteteik megjelenése okán is jöttek Veszprémbe, bemutató- estet tartani.

Czigány György a könyvbemutatón Fotó: Pesthy Márton

Nemrég került a közönség elé Czigány György A nyár feltámadása című prózakötete, amely személyes emlékeken alapul, többek között Ottlik Gézával, Nemes Nagy Ágnessel, Weöres Sándorral, Tűz Tamással. Simon Erika frissen megjelent munkája, a Lépcsők az égbe című ikerinterjú könyv két oldalról foglalkozik ugyanazzal a témával: az egyik megszólaló Hardi Richárd szemorvos, aki a kongói őserdőben eltöltött két évtizedéről beszél, a másik pedig Érdi Tamás zongoraművész, aki teljes életéről, koncertjeiről mesél.Megtudtuk még, hogy időnként egy évnél is több idő kell ahhoz, hogy a veszprémi KÉSZ-elnök, Udvarhelyi Olivér biztosra vehesse; a meghívott író, költő, tudós, művész meg is tud érkezni Veszprémbe a kitűzött időpontban.

A gondos háttérmunka alapján látszik valószínűnek, hogy a vendégek sorát még az idén gyarapíthatja Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök, Veres András római katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Szvorák Katalin népdalénekes, előadóművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában